Antena 3 CNN Externe Băsescu, faţă în faţă cu Chişinăul: Dorim normalizarea relaţiilor, nu revizuirea frontierelor

Băsescu, faţă în faţă cu Chişinăul: Dorim normalizarea relaţiilor, nu revizuirea frontierelor

Băsescu, faţă în faţă cu Chişinăul: Dorim normalizarea relaţiilor, nu revizuirea frontierelor
Sursa foto: Traian Bãsescu
07 Aug 2009   •   12:44

Obiectivul României îl constituie normalizarea relaţiilor cu Republica Moldova în contextul instaurării la Chişinău a unei guvernări democratice şi susţinerea accederii acestui stat în UE, nu revizuirea frontierelor acestei ţări, a afirmat vineri preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a respins "spaima" vehiculată de unele cercuri politice de la Chişinău privind scenariul unei eventuale uniri a celor două ţări în cazul în care în Moldova forţele democratice ajung la guvernare.

"Spaime" moldovene privind revizuirea frontierelor
Chestionat de un jurnalist moldovean cu privire la "spaima" unor cetăţeni moldoveni care cred că, în condiţiile în care forţele democratice vor ajunge la guvernare, România s-ar uni cu Republica Moldova, preşedintele a susţinut că România trebuie privită ca cel mai loial partener al acestei ţări.
"Din punct de vedere al spaimelor care pot exista, singura spaimă ar fi cea a prosperităţii. Eu cred că România este partenerul cel mai loial al Republicii Moldova", a subliniat Traian Băsescu.
Preşedintele speră că politicienii din coaliţia anticomunistă din Republica Moldova vor găsi soluţia politică pentru a guverna astfel încât să contribuie la adrearea acestei ţări în Uniunea Europeană.
"Îmi manifest speranţa că forţele democratice vor ajunge la o înţelegere pentru ca Republica Moldova să îşi ia drumul către Uniunea Europeană. (...) Vă asigur că de la 1 ianuarie 2007 nu veţi găsi un document oficial fără Republica Moldova. România va susţine fără rezerve drumul către Uniunea Europeană. Acolo înţelegem noi că ne putem întâlni fraţii noştri de peste Prut, în interiorul Uniunii Europene", a spus Băsescu.
Băsescu a reamintit că UE a pregătit deja un nou acord pentru Republica Moldova, care vizează un sistem de vize mult mai relaxat, un sistem comercial favorabil, acord la care şi România şia adus aportul.
Şeful statului a adăugat că în condiţiile în care Republica Moldova va fi guvernată democratic, partea română doreşte normalizarea relaţiilor cu Chişinăul.
"România poate face pentru Republica Moldova mai mult decât a făcut Polonia pentru Ucraina şi Suedia pentru ţările baltice. Prioritatea este o normalizare a relaţiilor dintre România şi celelalte state vecine şi se va face rapid după instalarea noii puteri (din Republica Moldova - n.r.)", a spus Băsescu.

"Asimetrii" cu Ucraina şi Ungaria

Nu aceeaşi poziţie călduroasă pare a avea Băsescu atunci când se referă la Ucraina sau chiar Ungaria. Şeful statului a recunoscut că "avem asimetrii şi cu alte state". "Eu nu critic şi nu nominalizez niciun stat. Cine se simte cu musca pe căciulă, nu are decât să reacţioneze, dar eu nu pot să nu spun anumite realităţi numai ca să nu deranjez vecini. Drepturile se cer, se iau, pentru că prea puţini sunt dispuşi să îţi dea drepturi dacă nu le ceri", a mai spus Traian Băsescu referindu-se cel mai probabil la diferendul iscat de pretenţiile acestei ţări în cazul Insulei Şerpilor.

Nemulţumiri a formulat preşedintele şi la adresa Ungariei. "Noi ne-am respectat promisiunea şi am amplasat statuia a nu ştiu câţi generali maghiari, dar statuia lui Şaguna nu este amplasată nici la această oră la Sziget", a subliniat preşedintele.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close