Antena 3 CNN Externe Băsescu îi face un cadou lui Obama: Suplimentarea trupelor române din Afganistan

Băsescu îi face un cadou lui Obama: Suplimentarea trupelor române din Afganistan

Băsescu îi face un cadou lui Obama: Suplimentarea trupelor române din Afganistan
Sursa foto: basescu obama
09 Apr 2010   •   08:11

Unul dintre cei 11 lideri ai statelor din fostul bloc comunist care au aderat la NATO a venit la dineul oferit de Barack Obama cu un cadou special - mai mulţi soldaţi pentru Afganistan, scrie AP într-un comentariu.
Preşedintele României, Traian Băsescu, a anunţat anterior în cursul zilei că ţara sa îşi va mări contingentul din Afganistan până la 1.800 de oameni până în septembrie, de la 1.072 de militari în prezent. Deşi mărirea numărului de soldaţi nu va face o diferenţă enormă în teren, decizia vine la timpul potrivit pentru preşedintele american, comentează Associated Press.

SUA angajează mai multe trupe în Afganistan pentru a contracara insurgenţa talibană, însă state aliate precum Canada şi Olanda încearcă să-şi retragă soldaţii de pe frontul afgan după un conflict care a durat opt ani sau să-i angajeze în alte activităţi decât cele de luptă.
Circa 87.000 de soldaţi americani sunt în prezent în Afganistan, iar circa numărul lor ar urma să crească la aproximativ 100.000 până la sfârşitul verii.



Înaintea dineului cu liderul american, Traian Băsescu a declarat că va pleda pentru "solidaritatea şi soliditatea relaţiei UE-SUA", şi a susţinut că i se pare "inadmisibil ca unele state membre NATO să considere că şi-au încheiat misiunea în Afganistan".

"Aş face menţiunea că, în continuare, trebuie ca Alianţa să rămână solidară. Mi se pare inadmisibil ca unele state să considere că şi-au încheiat misiunea în Afganistan. Este adevărat că s-au atins câteva obiective, dintre care aş menţiona două obiective fundamentale - alungarea de la putere a talibanilor cu toată ideologia lor absolut teroristă şi nedemocratică, crearea condiţiilor pentru ca în Afganistan să se desfăşoare alegeri libere, dar suntem departe de a putea spune că misiunea din Afganistan este îndeplinită . Cu atât mai mult cu cât în ultima perioadă Alianţa a fost în dificultate din punct de vedere militar. Poziţia României este că, în baza articolului 5 din Tratat, toate statele membre NATO trebuie să-şi asume în mod egal responsabilităţi pentru eliminarea elementelor teroriste din Afganistan şi pentru aducerea Afganistanului în situaţia în care instituţiile unui stat să funcţioneze, populaţia să aibă o perspectivă garantată de stat şi nu pusă sub semnul întrebării de terorism, de trafic de droguri şi de alte ameninţări asimetrice", precizaTraian Băsescu.

El a mai spus că, pentru a-şi asigura securitatea propriilor trupe, având în vedere misiunile pe care le au de îndeplinit, România şi-a dublat în 2009 efectivele faţă de 2008, trecând de la circa 500 de militari la 1038 de militari, iar pentru 2010 este prevăzută o creştere de 150 de militari.

"În penultima şedinţă CSAT am constatat că datorită misiunilor pe care le îndeplinim, ne punem trupele în insecuritate dacă nu mărim efectivele cu încă 600 de militari. Deci, până în luna septembrie, România va avea în Afganistan 1800 de militari pentru a-şi putea îndeplini misiunea şi cu maximă securitate pentru trupele dislocate acolo", a explicat şeful statului.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Barack Obama razboiul din Afganistan
Parteneri
Apare un nou lanţ de supermarketuri în România. Angajări masive!
x close