Antena 3 CNN Externe Băsescu: Încă nu am fost informaţi câţi cetăţeni români sunt arestaţi la Chişinău

Băsescu: Încă nu am fost informaţi câţi cetăţeni români sunt arestaţi la Chişinău

Băsescu: Încă nu am fost informaţi câţi cetăţeni români sunt arestaţi la Chişinău
Sursa foto: traian basescu
15 Apr 2009   •   00:49

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la TVR, că partea română încă nu a fost informată de autorităţile din Moldova despre câte persoane cu cetăţenie română "se află în beciurile ministerului de Interne de la Chişinău", el menţionând şi că încă nu a discutat cu omologul său moldovean.

"Încă nu avem evaluarea integrală a ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Spre exemplu, la acea şedinţă la care am invitat ministrul de Externe, prim-ministrul, chiar a doua zi după incidentele de la Chişinău, unul din lucrurile pe care le-am stabilit ca o prioritate a fost să fim informaţi câţi cetăţeni cu cetăţenie română se află în beciurile ministerului de Interne de la Chişinău. Nici astăzi nu avem un răspuns de la autorităţile de la Chişinău. Tot atunci am stabilit să avem un nou ambasador. Nici astăzi nu avem un răspuns la solicitarea noastră de acreditare a ambasadorului", a spus Băsescu.

Întrebat dacă există comunicare oficială în prezent cu Moldova, Băsescu a răspuns afirmativ, precizând că este vorba chiar de o comunicare foarte bună la nivelul unor structuri guvernamentale şi servicii de informaţii. Întrebat cum de nu se ştie, în această situaţie, câţi oameni cu cetăţenie română sunt în beciurile ministerului de Interne de la Chişinău, Băsescu a răspuns: "Pentru că asta nu înseamnă că primeşti şi răspunsurile. Dar comunicarea există, nimeni nu ezită, nici Chişinăul nici Bucureştiul, să pună mâna pe telefon să sune la omolog".

Întrebat, în acest context, dacă s-a gândit să îl sune pe omologul său Vladimir Voronin, Băsescu a răspuns: "Deocamdată nu. Decizia a fost că nu este momentul să-l sun pe preşedintele Voronin". El a precizat că va face acest lucru atunci când va considera oportun. "Vă asigur că o să o fac la momentul potrivit, deocamdată interesul meu major a fost să fie foarte bine informată Comisia Europeană", a precizat Băsescu.

Chestionat cum comentează "oscilaţiile" de poziţie ale preşedintelui moldovean, care părea să aibă, în trecut, relaţii bune cu preşedintele român, iar acum declară pe ambasadorul României persoana non-grata, Băsescu a răspuns: "Este un lucru greu de înţeles".

"E un soi de instabilitate, nu spun politică, un soi de instabilitate. Eu oricând mă întâlnesc cu preşedintele Voronin discutăm lucrurile foarte deschis, într-o atmosferă foarte bună. La două zile după ce plec, trebuie să aflăm de declaraţii ŤRomânia este imperialistă, România revizionistăť. Am vorbuit de câteva ori şi nu am primit explicaţii satisfăcătoare. Eu cred că se întâmplă altceva: când sunt acolo, autorităţile de la Chişinău vorbesc pentru populaţia care îşi are originea în neamul românesc şi, după ce plec, vorbeşte pentru populaţia rusofonă", a spus Băsescu.
Antena3.ro

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close