Antena 3 CNN Externe Băsescu: Rusia nu a avut niciun amestec în ce s-a întâmplat la Chişinău

Băsescu: Rusia nu a avut niciun amestec în ce s-a întâmplat la Chişinău

Băsescu: Rusia nu a avut niciun amestec în ce s-a întâmplat la Chişinău
Sursa foto: proteste moldova
15 Apr 2009   •   08:02

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la TVR 1, că punctul său de vedere este că Federaţia Rusă nu a avut niciun amestec în ceea ce s-a întâmplat recent la Chişinău şi nu va susţine abuzurile autorităţilor Republicii Moldova.

"În ceea ce s-a întâmplat la Chişinău, Rusia nu a avut niciun amestec", a opinat şeful statului.
El şi-a exprimat convingerea că Federaţia Rusă nu va susţine abuzurile puterii de la Chişinău. "Cel mult va fi neutră, dar nu un apărător" al abuzurilor, a adăugat Băsescu.
"Nu cred că Rusia va susţine abuzuri ale puterii de la Chişinău; fără să spun că le va condamna", a mai spus el.
Şeful statului a arătat că şi-a format acest punct de vedere în ultimele zile şi că, deşi vor fi analişti care să conteste spusele sale, susţinând că Rusia are legătură cu evenimentele de săptămâna trecută, de la Chişinău, "ei nu ştiu, ci doar prespun". "Eu vă dau o analiză a mea pentru că zilele acestea am fost în mijlocul evenimentelor.(..) Nu cred că Rusia va susţine abuzurile puterii de la Chişinău, fără să spun că le va condamna", a subliniat şeful statului.

Atenţionat de moderatorul emisiunii că ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avut poziţii vehemente în ceea ce priveşte evenimentele din Republica Moldova, Băsescu a arătat că aceste ieşiri ale oficialului rus s-au petrecut doar în prima parte a derulării evenimentelor de la Chişinău, "până când şi-au făcut şi ei (oficialii ruşi,n.r.) evaluările lor".

Băsescu a explicat că a ieşit cu declaraţii publice privind situaţia din Republica Moldova abia acum, având totuşi dubii că este încă devreme pentru o reacţie a şefului statului. El a spus că, deşi a avut în permanenţă consultări cu ministrul de externe şi au existat luări de poziţii din partea instituţiilor din România, nu a putut evalua "până unde împinge lucrurile preşedintele Voronin", astfel că mai trebuia să rămână o "redută" de răspuns la adresa Republicii Molodova.

Băsescu a spus că, în momentul de faţă, există o anumită comunicare la nivelul instituţiilor moldovene şi româneşti, dar că nici acum România nu a pimit din partea Chişinăului un răspuns privind numărul cetăţenilor români care se află în beciurile din capitala moldoveană, şi nici la solicitarea de numire a noului ambasador, Mihnea Constantinescu.
Antena3.ro

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close