Antena 3 CNN Externe Bashar al-Assad caută azil politic în America Latină. SUA susţin că nu există oferte "concrete"

Bashar al-Assad caută azil politic în America Latină. SUA susţin că nu există oferte "concrete"

Bashar al-Assad caută azil politic în America Latină. SUA susţin că nu există oferte "concrete"
06 Dec 2012   •   09:08

Ministrul adjunct de Externe sirian a avut întâlniri cu oficiali în Cuba, Venezuela şi Ecuador în cursul săptămânii cu scopul de a discuta posibilitatea acordării azilului politic pentru preşedintele Bashar al-Assad şi familia sa, relatează Haaretz , citat de Mediafax.

Ministrul a adus cu el scrisori clasificate adresate liderilor celor trei state.

O sursă din capitala Venezuelei, Caracas, citată de Haaretz, nu a putut spune care a fost răspunsul la solicitarea siriană, însă ministerul de Externe venezuelean a confirmat pentru publicaţia El Universal că al-Miqdad a adus întradevăr o scrisoare adresată preşedintelui Hugo Chavez. Acesta a primit scrisoarea înainte de plecarea sa spre Cuba, miercuri, pentru a se trata de cancer.
   
Declaraţiile purtătorului de cuvânt din Caracas au confirmat doar că mesajul lui Assad a abordat "relaţia personală dintre cei doi preşedinţi" şi că vizita ministrului adjunct de Externe sirian evidenţiază relaţia strânsă dintre cele două state.
   
De la începutul crizei siriene în martie anul trecut, Chavez nu şi-a ascuns susţinerea pentru regimul lui Assad. De câteva ori în cursul ultimului an Venezuela a trimis petrol şi combustibil Siriei pentru ca tancurile şi blindatele armatei siriene să funcţioneze în continuare împotriva a ceea ce Chavez numeşte terorişti. Relaţia strânsă a liderului venezuelean cu Iran şi prietenia personală cu preşedintele Ahmadinejad l-au transformat în unul dintre principalii actori ai eforturilor de a îl salva pe Assad.
   
Ministrul adjunct de Externe al Siriei a avut întâlniri similare cu cea din Venezuela şi în capitala cubaneză, Havana, cât şi în cea ecuadoriană, Quito.

Secretarul general al ONU Ban Ki-Moon a dat de înţeles miercuri că nu ar fi în favoarea unui acord de azil politic pentru Assad ca o metodă de a pune capăt războiului civil din Siria.

Diplomaţia americană a oferit asigurări miercuri că nu este la curent cu propuneri "concrete" de azil pentru preşedintele sirian Bashar al-Assad care să fi fost făcute de ţări din America latină, informează AFP.
   
"Nu avem în acest sradiu informaţii despre oferte concrete (de azil pentru Assad). Suntem la curent cu oferte informale, însă nu avem oferte concrete", a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Mark Toner.
   
Assad a jurat într-un interviu acordat Russia Today luna trecută că nu va fi forţat niciodată în exil şi că va "trăi şi muri în Siria".

×
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close