Antena 3 CNN Externe Batalia existentiala a Syrizei: intre iesirea Greciei din NATO si UE si propria-i disolutie

Batalia existentiala a Syrizei: intre iesirea Greciei din NATO si UE si propria-i disolutie

Batalia existentiala a Syrizei: intre iesirea Greciei din NATO si UE si propria-i disolutie
01 Iul 2015   •   15:41

Sase luni cu Syriza la conducere au insemnat pentru Grecia o calatorie spre cea mai apropiata iesire din zona euro. Grecia a ramas fara finantare, populatia nu vede nicio perspectiva, guvernul a impus controlul capitalului iar bancile sunt inchise de trei zile dupa ce, de la inceputul anului, deponentii au retras peste 60 de miliarde de euro.

Grecia a avut intotdeauna o relatie ambivalenta cu Europa, inca de pe vremea in care Marea Britanie a condus coalitia care a salvat mscarea de independenta a Greciei din anii 1820. Grecii au privit spre Europa cu un amestec de admiratie si suspiciune.

La sfarsitul anilor ’70, atunci cand premierul de centru-dreapta Konstantinos Karamanlis a invins scepticismul european din tara si a securizat accederea Greciei in Comunitatea Economica Europeana, Andreas Papandreou, liderul Opozitiei, s-a impus vehement asupra ideii. Intr-un schimb faimos de idei intre cei doi in Parlament, Karamanlis a spus ca Grecia apartine Vestului. Papandreou a raspuns, in ropote de aplauze: “As prefera ca Grecia sa apartina poporului grec!”

Mai multe, aici.

×
Subiecte în articol: Grecia Alexis Tsipras
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close