Antena 3 CNN Externe Bătrânii din Europa nu vor să iasă la pensie, din cauza crizei economice

Bătrânii din Europa nu vor să iasă la pensie, din cauza crizei economice

Bătrânii din Europa nu vor să iasă la pensie, din cauza crizei economice
de S.T.    |    17 Oct 2012   •   19:52

Angajaţii în vârstă din Europa evită se se pensioneze din cauza crizei economice, ponderea celor de peste 55 de ani pe piaţa muncii fiind în creştere la nivelul Uniunii Europene, ceea ce poate provoca un conflict între generaţii, având în vedere şomajul ridicat din rândul tinerilor.

"Din punct de vedere financiar, pensionarea nu este o opţiune. Mă gândesc să lucrez cel puţin până la 66 de ani", a declarat Jean-Luc Guillaume, în vârstă de 61 de ani, biolog la Sanofi.

Guillaume face parte dintr-o generaţie de europeni care se pensionează mai târziu, din cauza celei mai grave crize economice, relatează Bloomberg, citat de Mediafax.

Creşterea vârstei de pensionare împarte analiştii în două tabere, unii care susţin că acest fapt nu reduce oportunităţile de angajare pentru tineri, iar alţii care au o opinie contrară.

Şomajul în rândul tinerilor depăşeşte în UE 20%.

"Chiar dacă nu sunt întotdeauna mulţumiţi, vârstnicii rămân în activitate mai mult decât se obişnuia. Tinerii suportă greutăţile crizei", a declarat Eric Thode, analist la Bertelsmann Stiftung, institut de cercetări din Gutersloh, în Germania.

În perioada 2000-2010, ponderea persoanelor de peste 55 de ani active pe piaţa muncii a crescut în toate ţările Uniunii Europene, cu excepţia Portugaliei şi României,
potrivit datelor Eurostat.

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close