Antena 3 CNN Externe Baza pe care a fost clădită SUA s-a spart în bucăţi. Ce se întâmplă cu 1 din 5 americani

Baza pe care a fost clădită SUA s-a spart în bucăţi. Ce se întâmplă cu 1 din 5 americani

Baza pe care a fost clădită SUA s-a spart în bucăţi. Ce se întâmplă cu 1 din 5 americani
de O.P.    |    10 Oct 2012   •   11:02
Un american din cinci şi o treime dintre tinerii americani cu vârste mai mici de 30 de ani se declară fără afiliere religioasă, o cifră care "creşte rapid" de cinci ani într-o ţară cu tradiţie în viaţa religioasă, potrivit unui studiu publicat marţi, relatează AFP.

   Potrivit institutului de cercetări Pew Research Center's Forum on Religion&Public Life, numărul persoanelor care se declară fără afiliere religioasă "nu a fost niciodată atât de ridicat".

   Pe parcursul ultimilor cinci ani, această categorie de populaţie a trecut de la 15 la 20 la sută în rândul tuturor adulţilor americani.

   Printre ei, 13 milioane se declară atei sau agnostici şi aproape 33 de milioane "fără afiliere religioasă particulară". Două treimi dintre cei 46 de milioane "cred în Dumnezeu", subliniază institutul.

   Această progresie a cifrelor se explică prin evoluţia demografică şi înlocuirea generaţiilor: o treime dintre tinerii cu vârste mai mici de 30 de ani se declară "fără afiliere" faţă de 9 la sută dintre persoanele trecute de 65 de ani.

   Totodată, în cadrul acestui grup, şase din zece sunt mai degrabă democraţi, iar şapte din zece susţin dreptul de avort şi căsătoria între persoane de acelaşi sex.

   Pe de altă parte, pentru prima dată în seria anchetelor efectuate de către Pew, proporţia persoanelor care se revendică drept protestante, în prezent de 48 la sută, a scăzut sub pragul de 50 la sută.

   Raportul se sprijină pe zeci de anchete efectuate în rândul a zeci de mii de persoane.

 

×
Subiecte în articol: religie
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close