Antena 3 CNN Externe BBC, despre alegerile din România: Rezultatul este în mâinile votanţilor lui Antonescu

BBC, despre alegerile din România: Rezultatul este în mâinile votanţilor lui Antonescu

BBC, despre alegerile din România: Rezultatul este în mâinile votanţilor lui Antonescu
Sursa foto: bbc
24 Noi 2009   •   12:38

În tabăra lui Băsescu, numai zâmbete. Susţinătorii lui Geoană au fost calmi şi încrezători. Aşa i-au descris jurnaliştii BBC News pe cei doi candidaţi la preşedinţie, după aflarea rezultatelor parţiale. Jurnaliştii britanicii au publicat un reportaj referitor la situaţia politică din România şi, bineînţeles, la alegerile prezidenţiale.

Traian Băsescu a obţinut 32,8 % din voturile românilor, potrivit rezultatelor parţiale. Este un rezultat dezamăgitor pentru actualul preşedintele, în condiţiile în care acesta se bucura în trecut de o popularitate mult mai mare, notează jurnaliştii britanici. Totuşi, rezultatul este suficient de bun încât să-l ajute pe Băsescu să treacă în turul al doilea, din 6 decembrie, adaugă aceştia.

Aproximativ 80% dintre români au votat în favoarea referendumului propus de Traian Băsescu pentru transformarea Parlamentului într-unul unicameral şi pentru reducerea numărului de parlamentari.

Traian Băsescu susţine că serveşte intereselor românilor şi că luptă împotriva corupţiei din politică. Mesajul este popular printre cetăţenii României, chiar şi printre cei care nu mai au încredere în el. Însă, potrivit publicaţiei britanice, criticii actualului preşedinţe susţin că şi el face parte din elita politică cu care pretinde că se luptă.

Mircea Geoană a obţinut 29,8 % dintre voturile românilor. Fost ministru de Externe şi diplomat, stilul politicianului este departe de a fi unul populist. Îi este greu să ia în braţe copii şi să zâmbească în campania electorală, notează BBC News.

Traian Băsescu şi-a făcut foarte mulţi duşmani, iar acesta ar putea fi factorul care să-i provoace eşecul la alegerile din 6 decembrie, au mai scris jurnaliştii britanici. Pe de altă parte, lui Mircea Geoană îi lipseşte carisma, mai scrie BBC News.

Crin Antonescu, cadidatul PNL la preşedinţie, a obţinut 20,3% din voturi. El a reprezentat alegerea celor care s-au săturat de Băsescu, dar nu au vrut să voteze cu PSD. Alegătorii lui sunt cei care vor stabili noul preşedinte pe 6 decembrie.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: BBC alegeri presedinte România
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close