Antena 3 CNN Externe Belarus va interzice importurile de alimente occidentale din ianuarie

Belarus va interzice importurile de alimente occidentale din ianuarie

Belarus a declarat marți că impune o interdicție a importurilor de alimente din mai multe țări occidentale, după ce Statele Unite și Europa au extins sancțiunile asupra Minskului.

Belarus va interzice importurile de alimente occidentale din ianuarie
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    08 Dec 2021   •   10:02

Guvernul belarus a publicat un decret prin care o gamă largă de importuri de alimente din Uniunea Europeană, Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Norvegia și alte câteva țări vor fi interzise începând cu 1 ianuarie.

Autoritățile din Belarus au publicat o listă lungă de produse alimentare al căror import va fi interzis, inclusiv carne, produse lactate, legume, produse de cofetărie și sare. Acesta a adăugat că mai multe produse ar putea fi interzise în viitor. Interdicția va fi în vigoare timp de șase luni, a spus guvernul.

Belarus a spus că importurile de alimente din țările care vor fi afectate de interdicție au în valoare de peste 530 de milioane de dolari în primele zece luni ale anului 2021.

Minsk a spus că unele articole - cum ar fi alimentele pentru copii - vor fi exceptate de la interdicție, în „interesul” cetățenilor din Belarus.

Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană, Marea Britanie și Canada au extins sancțiunile împotriva Belarusului din cauza represiunii lui Alexander Lukașenko împotriva protestelor împotriva realegerii sale disputate în 2020.

Săptămâna trecută, Statele Unite ale Americii, Canada și aliații europeni au intensificat presiunea asupra regimului lui Lukașenko, extinzând sancțiunile împotriva oficialilor și întreprinderilor pentru că ar fi alimentat o criză a migrației din motive politice.

Sancțiunile au vizat înalți oficiali din domeniul securității și justiției, personalități importante din mass-media, pe unul dintre fiii lui Lukașenko, firme legate de apărare și un important exportator de îngrășăminte.

De asemenea, vizate au fost compania aeriană de stat Belavia, operatorii de turism și hotelurile care au colaborat cu guvernul pentru a atrage mii de migranți din Orientul Mijlociu la granițele poloneze și lituaniene, declanșând o criză migrațională și umanitară.

Lukașenko neagă că este responsabil pentru aflux. Rusia a criticat Occidentul pentru că a impus noile sancțiuni împotriva Belarusului.

În interzicerea importurilor de alimente occidentale, Lukașenko a călcat pe urmele liderului rus Vladimir Putin. În 2014, Moscova a impus o interdicție asupra brânzei, cărnii și altor produse occidentale, ca răzbunare pentru sancțiunile impuse Ucrainei, potrivit Euractiv.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close