Antena 3 CNN Externe Belarus. Şapte dintre cei nouă candidaţi ai opoziţiei la preşedinţia ţării au fost arestaţi

Belarus. Şapte dintre cei nouă candidaţi ai opoziţiei la preşedinţia ţării au fost arestaţi

Belarus. Şapte dintre cei nouă candidaţi ai opoziţiei la preşedinţia ţării au fost arestaţi
20 Dec 2010   •   23:02

Şapte dintre cei nouă candidaţi ai opoziţiei la preşedinţia Belarusului au fost arestaţi. Printre sutele de reţinuţi se află şi doi jurnalişti. Măsurile au fost luate după ce duminică seară 20.000 de oameni au ieşit în stradă pentru a denunţa fraude în alegerile prezidenţiale.

După ce au înăbuşit în forţă protestele izbucnite în urma scrutinul prezidenţial, oficialii din Belarus au trecut la arestări. Pe lângă sutele de manifestanţi, au fost reţinuţi şi şapte din cei nouă contracandidaţi ai preşedintelui reales Aleksandr Lukaşenko. Nu au scăpat nici jurnaliştii. Doi au fost răniţi în confruntările dintre opoziţie şi forţele de ordine iar alţi doi, printre care şi o jurnalistă AFP, au fost arestaţi.

Măsurile au fost luate după ce peste 20.000 de simpatizanţi ai opoziţiei au manifestat, duminică seara, în centrul capitalei Minsk, denunţând fraude masive la alegerile prezidenţiale de duminică. Poliţia a intervenit cu violenţă, în timp ce manifestanţii încercau să ia cu asalt sediul Guvernului.

Fraudele au fost confirmate şi de oficialii europeni. Oficialii OSCE, care au supravegheat scrutinul, spun că ţara mai are multe de făcut până când procesul electoral poate fi considerat liber. Organizaţiei i s-au alturat şi majoritatea statelor vest-europene care au condamnat acţiunile în forţă ale oficialilor din Belarus.

 

×
Subiecte în articol: Belarus opozitie jurnalisti
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close