Antena 3 CNN Externe Belgia are un nou rege. Noul suveran, întâmpinat cu entuziasm

Belgia are un nou rege. Noul suveran, întâmpinat cu entuziasm

Belgia are un nou rege. Noul suveran, întâmpinat cu entuziasm
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    22 Iul 2013   •   07:55

Belgienii şi-au sărbătorit, ieri, noul suveran, regele Philippe. Acesta a depus jurământul în faţa Parlamentului după ce tatăl său, regele Albert al II-lea, a renunţat la coroană, punând capăt unei domnii de douăzeci de ani. Schimbarea de pe tron a coincis cu ziua naţională a Belgiei.

Noul rege Philippe, soţia sa, regina Mathilde şi cei patru copii au fost întâmpinaţi cu aplauze şi urale, la prima apariţie oficială la balconul Palatului Regal din Bruxelles.

Cu câteva ore mai devreme, regele Albert al II-lea a semnat, în mod solemn, actul de abdicare. El i-a urat succes fiului său, şi l-a îmbrăţişat cu căldură.

Phillippe a depus, apoi, jurământul în cele trei limbi oficiale ale ţării: olandeză, franceză şi germană.

„Jur să respect constituţia şi legile poporului belgian, să menţin independenţa naţională şi integritatea teritoriului”, a spus noul suveran al Belgiei.

După salutul adresat mulţimii de la Palatului Regal, noul rege, care este şi pilot militar, a condus prima paradă de Ziua Naţională din timpul domniei sale.

Din programul zilei nu a lipsit tradiţionala baie de mulţime. Philippe şi regina Mathilde, despre care se spune că este chiar mai populară decât el, au strâns mâinile oamenilor şi s-au lăsat îmbrăţişaţi de copii.

Ziua s-a încheiat cu un grandios foc de artificii dar, mai întâi, regele şi regina a cucerit definitiv inimile supuşilor, printr-o nouă ieşire la balconul palatului, unde s-au sărutat cu pasiune.

În Belgia, regele are mai mult un rol protocolar, dar se implică şi în negocierile pentru formarea guvernelor, complicate de disputele între flamanzi şi francofoni. Tendinţele separatiste din Flandra vor fi cea mai mare provocare pentru regele Philippe.


×
Subiecte în articol: Belgia
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close