Antena 3 CNN Externe Belgia, pe cale de a forma un guvern, după aproape doi ani de criză politică

Belgia, pe cale de a forma un guvern, după aproape doi ani de criză politică

Belgia, pe cale de a forma un guvern, după aproape doi ani de criză politică
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    01 Dec 2011   •   11:20

După 535 de zile de criză politică, belgienii sunt tot mai aproape de a avea un guvern. Anunţul vine după ce, miercuri seara, cele şase partide angajate în negocieri au încheiat un acord de principiu care deschide calea formării unui guvern condus de socialistul francofon Elio Di Rupo, a anunţat o sursă apropiată negocierilor, potrivit AFP.

"Există un acord global asupra reformei statului, domeniului socio-economic şi programului de guvernare", a precizat această sursă.

Elio di Rupo a plecat de la negocieri zâmbind, însă nu a dorit să facă vreun comentariu.

"Acordurile vor fi prezentate la congresele partidelor, în acest sfârşit de săptămână, pentru a fi aprobate oficial. În week-end va avea loc o repartizare a portofoliilor, cu o posibilă anunţare a guvernului luni sau marţi", a continuat sursa citată.

Noul guvern belgian ar urma să obţină învestitura în Camera Deputaţilor săptămâna viitoare. Belgia nu are un Guvern deplin din aprilie 2010.

Principalul obstacol al negocierilor a fost îndepărtat sâmbătă, printr-un acord asupra bugetului federal pentru următorii trei ani, destinat atingerii unui echilibru bugetar în 2015. Din cele şase partide, trei sunt flamande şi trei wallone, de dreapta, de centru şi de stânga.

Elio Di Rupo, în vârstă de 60 de ani, ar urma să devină primul premier francofon al Belgiei din ultimele trei decenii şi primul socialist care obţine acest post din 1974 şi până în prezent, într-un moment în care, peste tot în Europa, stânga se confruntă cu dificultăţi.

×
Subiecte în articol: Belgia guvern forma criza politica buget
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close