Antena 3 CNN Externe Belgia: Sediul Bisericii Catolice, percheziţionat de poliţie în cazul abuzul sexual

Belgia: Sediul Bisericii Catolice, percheziţionat de poliţie în cazul abuzul sexual

Belgia: Sediul Bisericii Catolice, percheziţionat de poliţie în cazul abuzul sexual
25 Iun 2010   •   12:04


Biserica Catolică a fost din nou în centru scandalului privind abuzarea copiilor, după ce poliţia a percheziţionat sediul conducerii bisericii din Belgia. Oficialii au ridicat calculatoare şi sute de fişiere, pe fondul informaţiilor că liderii bisericii au continuat să muşamalizeze cazurile de abuz, în pofida unui apel public pentru iertare, lansat luna trecută.

Ofiţerii belgieni au percheziţionat şi sigilat sediul bisericii din Mechelen, la nord de Bruxelles, unde se desfăşura şedinţa episcopilor belgieni. De asemenea, au căutat şi în casa cardinalului Godfried Danneels, cel mai înalt prelat din Belgia până anul trecut.

În plus, poliţia a percheziţionat şi sediul comisiei independente  de investigare a bisericii ce ancheta sutele de cazuri de molestări ale minorilor comise de preoţi.

"Poliţia are o serie de acuzaţii legate de abuzul secual asupra copiilor în cadrul bisericii," declara Jean-Marc Meilleur, purtător de cuvânt al poliţiei belgiene. "Percheziţiile sunt rezultatul anchetei începută recent. Adunăm probe."

Raidurile s-au concentrat pe palatul arhiepiscopului Andre-Joseph Leonard, şeful bisericii din Belgia, şi la reşedinţa fostului şef , cardinalul Danneels.

Vechea, dar muribuna comisie din din Leuven a fost revigorată recent pentru a ancheta numeroasele acuzaţii ce au apărut, mai ales după luna aprilie, când unul din cei mai respectaţi prelaţi dn Belgia, arhiepiscopul de Bruges, Roger Vangheluwe, a demisionat după ce a admis că a abuzat de un băiat timp de câţiva ani.

 

Comisia de anchetă este respectată şi condusă de Peter Adriaenssens, unul din principalii experţi din Belgia în privinţa abuzului asupra copiilor. Acesta a primit sute de plângeri  în acest an şi care a ameninţat că va demisiona dacă este presat de conducerea bisericii. El s-a arătat revoltat că nu a fost informat de acţiunile poliţiei, ce au dus la ridicarea a peste 400 de dosare, şi sublinia că s-a declanşat un val de "paranoia" în Belgia, conform căruia comisia ar avea  discuţii secrete cu episcopii.

Acesta sublinia că raidurile ridică semne de întrebare dacă se va putea continua munca actualei comisii. De fapt, comisia a fost înfiinţată cu mulţi ani în urmă, dar a vegetat până în acest an, când a fost reactivată de numeroase acuzaţii de abuzuri sexuale. Fostul şef se plângea de lipsa de cooperare a autorităţilor bisericeşti, iar surse din cadrul poliţiei subliniau că raidul actual a fost motivat de suspiciuni că biserica ar ascunde documente de comisie.

 

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Belgia Biserica Catolica abuz sexual
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close