Antena 3 CNN Externe Poliția belgiană cunoștea trecutul criminal al fraților Bakraoui

Poliția belgiană cunoștea trecutul criminal al fraților Bakraoui

Poliția belgiană cunoștea trecutul criminal al fraților Bakraoui
30 Mar 2016   •   08:27

Olanda 'discutase' cu Belgia despre trecutul criminal al atentatorilor sinucigaşi belgieni Ibrahim El Bakraoui şi Khalid El Bakraoui cu cinci zile înaintea atentatelor de la Bruxelles, a relevat ministrul olandez al justiţiei marţi, potrivit Agerpres

Răspunzând unor întrebări puse în parlamentul olandez, Ard van der Steur a declarat că poliţia Olandei primise în 16 martie un raport din partea FBI american 'în care erau notificate antecedentele criminale ale lui Ibrahim El Bakraoui şi ale fratelui său Khalid, precum şi antecedentele teroriste ale lui Khalid'. 

În ziua următoare, 'subiectul a fost abordat în cursul contactelor bilaterale între poliţiile olandeză şi belgiană', a adăugat ministrul. 'Trecutul radical al celor doi indivizi a fost discutat', a adăugat el, fără a preciza detaliile. 

Van des Steur a confirmat, de asemenea, informaţiile apărute săptămâna trecută în presa americană potrivit cărora Ibrahim El Bakraoui figura pe o listă a teroriştilor întocmită de FBI din 25 septembrie 2015. 

Ibrahim El Bakraoui s-a aruncat în aer în aeroportul internaţional din Bruxelles-Zaventem, iar fratele lui a făcut acelaşi lucru într-o ramă a metroului din capitala belgiană. 

Dezvăluirile ministrului olandez survin în timp ce autorităţile belgiene căutau în continuare marţi un atentator cu bombă fugit, la o săptămână după ce aceste atentate făcuseră 32 de morţi. 

Van der Steur confirmase săptămâna trecută că Turcia îl expulzase pe Ibrahim El Bakraoui spre Olanda, dar precizase că acesta nu era cunoscut de autorităţile olandeze şi nici nu figura pe listele lor de persoane suspecte. 

Ministrul a mai asigurat că nu ştie cât timp a rămas Ibrahim El Bakraoui în Olanda înainte de a reveni în Belgia. 

Turcia a reproşat şi ea Belgiei că nu a ţinut seama de informaţiile pe care i le-a transmis despre profilul de 'combatant terorist' al lui Ibrahim El Bakraoui, arestat în iunie în apropiere de frontiera siriană. 

Sub presiunea dezvăluirilor - atât în ţară, cât şi în străinătate - despre rateurile înregistrate în urmărirea reţelelor jihadiste, guvernul belgian a admis că s-au comis erori.

×
Subiecte în articol: atentate la Bruxelles Olanda Belgia
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close