Antena 3 CNN Externe Benjamin Netanyahu a votat din greșeală pentru aprobarea primului buget al Israelului după 3 ani și jumătate

Benjamin Netanyahu a votat din greșeală pentru aprobarea primului buget al Israelului după 3 ani și jumătate

Knesset a adoptat bugetul de stat pentru 2021 într-un vot de 61-59 la 5:30 a.m. joi dimineață, oferind Israelului un nou buget pentru prima dată după 15 martie 2018. De atunci încoace toate guvernele au căzut înainte de adoptarea bugetului.

Benjamin Netanyahu a votat din greșeală pentru aprobarea primului buget al Israelului după 3 ani și jumătate
Sursa foto: Twitter/Daroff
de Alexandra Ionescu    |    04 Noi 2021   •   13:25

Dacă bugetul nu era adoptat înainte de 14 noiembrie, atunci ar fi trebuie convocate din nou alegeri anticipate, care ar fi fost al cincilea scrutin parlamentar în mai puțin de trei ani.

Când a fost anunțat votul, parlamentarii coaliției au aplaudat și s-au îmbrățișat cu bucurie. În urma votului, deputații s-au culcat pentru câteva ore și vor relua votul mai târziu, joi, asupra Legii aranjamentelor economice și apoi a bugetului 2022.

Dar au existat deputați din opoziție care au votat din greșeală cu coaliția, inclusiv liderul opoziției Benjamin Netanyahu, care a ridicat mâna în favoarea unei clauze bugetare la ora 1 a.m. Liderul Shas, Arye Deri, a votat și el cu coaliția din greșeală. Netanyahu și Deri sunt doi dintre vetreanii parlamentari din Knesset.

Râzând de faptul că a votat greșit cu coaliția, Netanyahu a scris pe Twitter: „Se întâmplă ca oamenii să se încurce când votează. Întrebați-i pe toți cei care au votat pentru Bennett”, potrivit The Jerusalem Post.

Netanyahu s-a întâlnit cu membri individuali ai coaliției în efortul de a-i convinge să voteze împotriva bugetului și să doboare guvernul. Se pare că nu a reușit.

Premierul Naftali Bennett a lăudat adoptarea bugetului, scriind pe Twitter că este mândru că Israelul are în sfârșit un buget.

Potrivit acordului de coaliție, acum că a fost adoptat un buget, dacă vor fi inițiate alegeri pentru restul mandatului, premierul interimar va fi ministrul de externe Yair Lapid și nu Bennett.

Votul a reflectat exact raportul dintre putere și opoziție, coaliția la guvernare fiind compusă din opt partide, care merg de la dreapta naționalistă, la partide de centru stânga și un partid arab islamist.

Adoptarea bugetului poate fi considerată un succes politic important al coaliției de guvernare și al premierului Bennett personal, deoarece de la preluarea puterii în iunie 2021 mulți politicieni și analiști politici au prezis prăbușirea iminentă a guvernului său.

×
Subiecte în articol: Benjamin Netanyahu Israel vot buget
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close