Antena 3 CNN Externe Benjamin Netanyahu sfidează SUA şi ameninţă cu o nouă îngheţare a discuţiilor de pace

Benjamin Netanyahu sfidează SUA şi ameninţă cu o nouă îngheţare a discuţiilor de pace

Benjamin Netanyahu sfidează SUA şi ameninţă cu o nouă îngheţare a discuţiilor de pace
Sursa foto: netanyahu biden
24 Mar 2010   •   01:45

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a ridicat miza înaintea unei întâlniri cu preşedintele american deja înfuriat, declarând că o îngheţarea colonizării este "o cerere ilogică şi neraţională".
Acesta a ţinut un discurs la Capitol Hill înainte de vizita la Casa Albă, pentru ceea ce se aşteaptă a fi discuţii "deschise" pe marginea recentei decizii a Israelului de a creşte numărul de aşezări în disputatul Ierusalim de Est.
"Nu trebuie să fim blocaţi de o cerere ilogică şi neraţională," arăta Netanyahu liderilor din Congres, referindu-se la cererile palestinienilor. "Ar putea bloca negocierile de pace pentru încă un an."
Anterior, Netanyahu a declarat, sfidător, în discursul din faţa grupului de lobby ?American Israel Public Affairs Committee?: "Ierusalim nu este o colonie. Este capitala noastră. Toată lumea ştie că aceste cartiere vor fi parte a Israelului în orice acord de pace. De aceea, construcţiile de aici nu împiedică în niciun fel soluţia cu două state.
Întâlnirea de la Casa Albă a fost programată la cină (marţi seară ora locală) într-o mică sală adiacentă Biroului Oval, în spatele uşilor închise, fără tradiţionala oportunitate foto şi întrebări din partea presei- semnal al tensiunii diplomatice dintre cei doi aliaţi.
Netanyahu şi-a cerut deja scuze pentru momentul - dar nu şi substanţa- anunţului în timpul vizitei vicepreşedintelui american Joe Biden în Israel că statul evreu doreşte să construiască 1600 noi case în Ierusalimul de Est.
Întrebat dacă Obama se aşteaptă la noi scuze de la Netanyahu, secretarul de presă al Casei Albe, Robert Gibbs, preciza: "Nu am nicio îndoială că va fi un subiect al discuţiei".
Luni, după o întâlnire între Biden şi Netanyahu, Casa Albă a emis un scurt comunicat în care se arăta că cei doi "au avut o discuţie productivă şi sinceră pe o serie întreagă de chestiuni ale relaţiilor bilaterale." Termenul "sinceră" este un cod diplomatic pentru un dezacord serios.


Antena3.ro

×
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close