Antena 3 CNN Externe Berlusconi vrea mai multe puteri decât ?inutilul? Parlament

Berlusconi vrea mai multe puteri decât ?inutilul? Parlament

Berlusconi vrea mai multe puteri decât ?inutilul? Parlament
Sursa foto: silvio berlusconi
22 Mai 2009   •   12:45

Silvio Berlusconi, premierul italian, a promis să schimbe Constituţia italiană pentru a avea mai multe puteri ca şef al guvernului în detrimentul Parlamentului, pe care l-a calificat ca ?inutil?.
?Ai un guvern ce este condus pentru prima dată de un afacerist şi o echipă de miniştri ce este precum consiliul unei companii în eficienţă, dar trebuie să ţinem seama de o legislatură ce trebuie modernizată pentru că premierul nu are practic nici o putere?, declara Berlusconi la conferinţa anuală a patronatelor.

El a declarat că un act ce să schimbe Constituţia ar trebui să ia forma unei ?iniţiative populare? luată în afara parlamentului, deoarece deputaţii şi senatorii nu şi-ar submina puterea. Conform legii italiene, legile pot fi propuse de parlamentari sau de cel puţin 500.000 de cetăţeni.

Nu te poţi aştepta ca porcii să voteze pentru a devansa Crăciunul?, a declarat acesta adăugând că actuala cameră inferioară ar trebui redusă la 100 de deputaţi.

Berlusconi a vrut deja să îşi crească puterile la ultimul său mandat, în 2005. Iniţiativa a fost aprobată de parlament, dar fără cele două treimi necesare şi respinsă prin referendum anul următor.

Dacă devine realitate, reforma ar permite premierului să numească şi demită miniştri, să dizolve parlamentul şi să convoace alegeri. Momentan, doar parlamentul poate demite miniştri, prin votul de încredere.


Berlusconi aprecia că actuala Constituţie postbelică oferă puţină putere premierului deoarece a ?fost scrisă după anii fascişti?. El amintea: ?Ne confruntăm cu nenumărate dificultăţi din cauza unei birocraţii ce se opune la tot. Eu, care m-am considerat mereu un revoluţionar, cred că revoluţiile sunt mai uşoare decât reformele?
Liderul de opoziţie Dario Franceschini acuza că Berlusconi vrea să preia totul şi are modele copiate de la fostele republici sovietice din Asia Centrală, precum Turkmenistan şi Uzbekistan.

Între timp, premierul este convocat la Parlament pentru a oferi explicaţii într-un caz de mită. El este acuzat de judecători că a oferit 600.000 de dolari avocatului său britanic pentru a depune mărturie mincinoasă în favoarea lui Berlusconi în cadrul proceselor de corupţie din anii 90.
Antena3.ro

×
Parteneri
Judeţul în care a fost instalat primul limitator inteligent de viteză
x close