Antena 3 CNN Externe Berlusconi vrea să devină preşedinte al Italiei, dar cu puteri sporite

Berlusconi vrea să devină preşedinte al Italiei, dar cu puteri sporite

Berlusconi vrea să devină preşedinte al Italiei, dar cu puteri sporite
Sursa foto: silvio berlusconi
30 Mar 2009   •   08:55

Premierul italian Silvio Berlusconi vrea să ofere funcţiei de preşedinte, care acum este mai mult simbolică, o putere mai mare şi apoi să candideze pentru acest post. Dacă are succes, acesta va deveni cel mai puternic politician italian de la Benito Mussolini, care a condus Italia între 1922 şi 1943.
Consilierii premierului spun că acesta va cere o preşedinţie aleasă direct, după model francez.

Georgio Napolitano, care este preşedinte până în 2013, când se încheie mandatul de premier al lui Berlusconi, este un fost comunist ales de parlamentari. Rolul său este limitat la a dizolva parlamentul şi convocarea alegerilor.

Berlusconi este de aştepat să argumenteze că Italia, care în epoca postbelică rar a văzut o guvernare mai lungă de 1-2 ani, are nevoie de o guvernare mai decisă. El ar dori ca preşedintele să fie ales direct şi să aibă puteri asemănătoare lui Nicolas Sarkozy.

?Berlusconi este invidios pe Sarkozy şi simte că are un raport special cu poporul?, declara profesorul Roberto D?Alimonte, de la Universitatea din Firenze.


Berlusconi nu a detaliat încă cât de puternică vrea preşedinţia să fie, dar se crede că reformele sale vor permite şefului statului să domine guvernul prin propunerea de legi, stabilirea politicii externe, numirea premierului şi a miniştrilor. În plus, apropriaţi ai acestuia au lăsat să se înţeleagă că el îşi doreşte postul.

Cu aroape un an scris de la al treilea său mandat ca premier, rata sa de aprobare se ridică la circa 58%, o raritate printre liderii europeni loviţi de criza economică.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Silvio Berlusconi Nicholas Sarkozy
Parteneri
Un nou val de aer rece va traversa România
x close