Antena 3 CNN Externe Joe Biden îl va primi la Casa Albă pe premierul irakian

Joe Biden îl va primi la Casa Albă pe premierul irakian

Premierul irakian Mustafa Al-Kadhimi va fi primit la Washington de preşedintele american Joe Biden, în 26 iulie, a anunţat vineri Casa Albă, în timp ce Irakul se află în centrul tensiunilor sporite dintre Washington şi Teheran.

Joe Biden îl va primi la Casa Albă pe premierul irakian
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    17 Iul 2021   •   16:08

Vizita urmează să permită "sublinierea parteneriatului strategic" dintre cele două ţări, potrivit unui comunicat.

Preşedintele Biden "aşteaptă cu nerăbdare să consolideze cooperarea bilaterală cu Irakul în probleme politice, economice şi de securitate", inclusiv "eforturile comune pentru a asigura înfrângerea durabilă a grupării Stat Islamic", a precizat Casa Albă.

Dialogul strategic dintre Bagdad şi Washington va trebui să ducă la definitivarea unui calendar pentru retragerea coaliţiei internaţionale care a venit să lupte împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI) în 2014.

Circa 3.500 de soldaţi străini se află în continuare pe teritoriul irakian, dintre care 2.500 de americani, dar punerea în aplicare a retragerii lor ar putea dura ani de zile.

Irakul este prins între aliatul său american şi puternicul său vecin iranian, care se confruntă regulat pe teritoriul său.

Aproximativ cincizeci de atacuri cu rachete sau drone cu bombă împotriva intereselor americane (ambasadă, baze militare) au fost comise de la începutul anului în Irak. Niciodată revendicate în mod clar, acestea sunt totuşi atribuite coaliţiei Hashd al-Shaabi, alcătuită din grupuri armate pro-iraniene integrate în stat.

×
Subiecte în articol: Irak premier parteneriat
Parteneri
Zece zile de concediu în plus pe an pentru români!
x close