Antena 3 CNN Externe Preşedintele Joe Biden s-a întâlnit cu omologul israelian Reuven Rivlin la Casa Albă

Preşedintele Joe Biden s-a întâlnit cu omologul israelian Reuven Rivlin la Casa Albă

Preşedintele american, Joe Biden, a dat asigurări luni omologului său israelian, Reuven Rivlin, că Statele Unite nu vor permite Iranului să dezvolte arme nucleare, înaintea unei vizite pe care o va întreprinde la Washington premierul israelian Naftali Bennett.

Preşedintele Joe Biden s-a întâlnit cu omologul israelian Reuven Rivlin la Casa Albă
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    29 Iun 2021   •   10:38

"Iranul nu va obţine arme nucleare în timpul administraţiei mele", i-a spus Joe Biden omologului său Israelian la întâlnirea de luni de la Casa Albă. 

Declaraţia vine la o zi după ce Biden a ordonat un atac aerian asupra unor centre operaţionale şi depozite de arme situate în două locaţii din Siria şi o locaţie din Irak.

Atacurile au avut loc în perioada în care Austria, Iranul şi alte şase  mari puteri, printre care Statele Unite negociază o limitare a programulu inuclear al Iranului.

În timpul întâlnirii sale cu Rivlin, Biden a apărat alegerea făcută.

"Am cerut atacurille aeriene de aseară împotriva unor instalaţii utilizate de miliţii sprijinite de Iran în regiunea de la frontiera dintre Irak şi Siria, miliţii care sunt răspunzătoare de atacurile recente asupra trupelor noastre din Irak", a spus el. 

”Am această autoritate”, a argumentat preşedintele american.

Administraţia Biden a condus atacuri similare şi în februarie.

De la începutul anului, peste 40 de atacuri au vizat interesele Statelor Unite în țară, unde 2.500 de soldați americani sunt desfășurați ca parte a unei coaliții internaționale pentru a lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic.

După întrevedere, preşedintele Rivlin le-a declarat reporterilor că este "foarte mulţumit" de comentariile preşedintelui despre Iran

Relaţia strânsă dintre Israel şi Statele Unite a traversat o perioadă dificilă în ianuarie, când democratul Joe Biden i-a succedat republicanului Donald Trump la Casa Albă.

Însă formarea unui nou guvern sub conducerea premierului Naftali Bennett, după eşecul aliatului lui Trump, Benjamin Netanyahu, a deschis calea reluării relaţiilor, precum şi a unei viitoare vizite la Washington a noului prim-ministru.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, nu a fost stabilită o dată pentru deplasarea la Washington a premierului israelian, dar „preşedintele aşteaptă cu nerăbdare primirea sa şi aceasta va fi curând”.

Duminică, secretarul de stat American, Antony Blinken s-a întâlnit cu noul său omolog israelian, Yair Lapid acesta spunându-i că fostul premier israelian Benjamin Netanyahu a stricat raporturile cu Statele Unite, diminuând caracterul bipartizan al sprijinului american pentru Israel.

„Vom repara acest lucru împreună” – a spus Lapid. Ministrul de externe israelian a arătat că Israelul are rezerve cu privire la revenirea Americii în acordul nuclear cu Iranul, dar că acestea vor fi discutate direct și nu în conferințe de presă – o altă aluzie critică la Netanyahu.

×
Subiecte în articol: biden reuven rivlin intalnire Israel Iran
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close