Antena 3 CNN Externe Joe Biden și Angela Merkel au semnat Declarația de la Washington, și au făcut front comun pentru a apăra Europa de agresiunea Rusiei

Joe Biden și Angela Merkel au semnat Declarația de la Washington, și au făcut front comun pentru a apăra Europa de agresiunea Rusiei

Președintele american, Joe Biden, a declarat că Statele Unite și Germania sunt unite în hotărârea lor de a apăra estul Europei împotriva agresiunii Rusiei.

Joe Biden și Angela Merkel au semnat Declarația de la Washington, și au făcut front comun pentru a apăra Europa de agresiunea Rusiei
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    16 Iul 2021   •   11:02

iden și Merkel au semnat joi, la Casa Albă, Declarația de la Washington pentru reafirmarea fundației valorilor relației strategice dintre SUA și Germania și au lansat un parteneriat americano-german privind clima și energia  context în care liderul Statelor Unite a elogiat-o pe Merkel pentru “natura istorică” a mandatului său de cancelar care se va încheia după alegerile din Germania din luna toamna acestui an.

Parteneriatul privind clima și energia lansat de Biden și Merkel se referă la obiectivul colaborării dintre SUA și Germania “pentru a accelera energia durabilă în economiile emergente, ceea ce este esențial pentru a aborda criza climatică și pentru a preveni utilizarea energiei ca instrument de coerciție”.

Cele două țări au, însă, disensiuni în legătură cu conducta Nord Stream 2, în valoare de 11 miliarde de dolari, care este construită pe sub Marea Baltică, din Rusia către Germania.

Washingtonul se teme de faptul că acest proiect va dăuna Ucrainei, care ar putea fi privată de tarifele consistente pentru tranzitul gazelor. SUA avertizează, totodată, că această conductă ar putea mări dependența statelor europene de gazul rusesc.

„Suntem împreună, acum și în viitor, în apărarea aliaților din flancul estic al NATO de agresiunea Rusiei”, a spus președintele Joe Biden precizând că deși și-a exprimat îngrijorările cu privire la proiectul Nord Stream 2, conducta de gaze dintre Rusia de Germania, construită prin Marea Baltică, „cancelarul Merkel și cu mine suntem absolut de acord că Rusiei nu trebuie să i se permită să folosească energia ca o armă de constrângere și amenințare a vecinilor”, a spus Joe Biden la conferința de presă comună.

Angela Merkel a adăugat că deși SUA și Germania au viziuni diferite cu privire la Nord Stream 2, Berlinul susține statutul Ucrainei ca țară de tranzit al gazelor și faptul că Ucraina, „la fel ca toate țările lumii, are dreptul la suveranitate teritorială”.

„Vom acționa dacă Rusia nu respectă statutul de țară de tranzit pentru gaze al Ucrainei. Nord Stream 2 este un proiect adițional, nu unul care să înlocuiască tranzitul prin Ucraina”, a spus Merkel.

Vizita Angelei Merkel la Casa Albă s-a încheiat cu o cină oferită de Joe Biden în onoarea cancelarului german.

Angela Merkel a efectuat 23 de vizite la Washington în timpul celor 16 ani în fruntea guvernului, Biden fiind acum al patrulea preşedinte de la Casa Albă de când Merkel a venit la putere.

×
Subiecte în articol: Germania Joe Biden Angela Merkel
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close