Antena 3 CNN Externe Bilanţ IPI: Număr record de jurnalişti ucişi în 2012

Bilanţ IPI: Număr record de jurnalişti ucişi în 2012

Bilanţ IPI: Număr record de jurnalişti ucişi în 2012
de M.T.    |    22 Noi 2012   •   14:54

Un număr record de 119 jurnalişti au fost ucişi în 2012 în timp ce-şi exercitau profesia, arată un bilanţ dat publicităţii de Institutul Internaţional de Presă (IPI), preluat de AFP şi citat de Agerpres.

Acesta este cel mai ridicat bilanţ din 1997, anul în care au început să fie ţinute aceste statistici, scrie în comunicatul IPI de miercuri seară.

Principala cauză a deceselor o reprezintă conflictul din Siria, acolo unde au fost ucişi 36 de jurnalişti, iar alţi 16 şi-au pierdut viaţa în Somalia, în urma unor atacuri ţintite.

În condiţiile în care nimeni nu  fost anchetat pentru aceste morţi, IPI consideră că „se perpetuează o cultură a impunităţii care încurajează noi atacuri”.

Potrivit raportului IPI, alte ţări foarte periculoase pentru jurnalişti sunt Mexic, Pakistan şi Filipine.

Până în prezent, cel mai sângeros bilanţ a fost prezentat în 2009, atunci când au murit 110 jurnalişti, în timp ce în 2011 au fost înregistraţi 102 morţi.

Raportul îi include pe jurnaliştii decedaţi din cauza activităţii lor sau în timpul unei misiuni de presă, ceea ce înseamnă că accidentele de pe şosele sunt, spre exemplu, incluse în această categorie.

Cu toate acestea, majoritatea jurnaliştilor înregistraţi şi-au pierdut viaţa în urma unor atacuri ţintite, susţine IPI.


×
Subiecte în articol: bilant raport Siria
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close