Antena 3 CNN Externe Bilanţ oficial. Peste 110.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în Haiti

Bilanţ oficial. Peste 110.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în Haiti

Bilanţ oficial. Peste 110.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în Haiti
Sursa foto: Haiti
23 Ian 2010   •   14:27

Bilanţul oficial al cutremurului din Haiti a ajuns la peste 110.000 de morţi şi aproape 200.000 de răniţi, potrivit ultimelor date publicate vineri, La Port-au-Prince s-au consemnat două adevărate miracole: o femeie de 84 de ani şi un bărbat de 22 au fost scoşi în viaţă de sub dărâmături, la zece zile după seism. Sute de mii de sinistraţi continuă să aibă nevoie disperată de ajutor.

O echipă de salvare din Israel a reuşit vineri să extragă un tânăr încă în viaţă din mormanul de ruine ale unei clădiri din apropierea palatului prezidenţial din Port-au-Prince. Salvatorii au fost şi ei miraţi că omul a putut rezista atâtea zile fără hrană şi mai ales fără apă.

Bărbatul era serios deshidratat, dar, după ce a ajuns la spital şi i s-au acordat primele îngrijiri medicale, a avut chiar puterea să stea de vorbă cu rudele sale, care-l credeau pierdut pentru totdeauna. ?Eram un om mort. Dar am auzit-o pe mama spunând Îmi vreau băiatul, pe care-l iubesc atât de mult. Asta este ceea ce mi-a dat putere şi atunci m-am trezit?, povesteşte tânărul.

Cu câteva ore mai devreme s-a consemnat o altă salvare miraculoasă, poate şi mai uimitoare: o femeie de 84 de ani a fost scoasă, chiar de vecini, din ruinele casei sale, unde zăcea de la cutremur. Foarte slăbită, ea a fost transferată pe o navă-spital americană iar medicii speră că va supravieţui.

Asemenea evenimente au însemnat rare momente de bucurie pentru locuitorii oraşului care va mai purta, încă multă vreme, urmele catastrofei. Ajutoarele internaţionale au început să fie distribuite într-un mod mai organizat, dar sunt încă insuficiente faţă de mulţimea celor flămânzi şi disperaţi.

Haosul continuă să domnească pe străzi. Vineri, un magazin în ruine a fost cuprins de flăcări. Câţiva pompieri s-au grăbit să stingă incendiul, în timp ce localnicii încercau să spargă uşa, gândindu-se doar să pună mâna pe alimente sau alte bunuri din depozitele prăvăliei.

Militarii americani şi "căştile albastre" ale Naţiunilor Unite şi-au sporit efectivele şi se străduiesc să readucă ordinea în ţara devastată. Dar Haiti rămâne sub ameninţarea forţelor naturii: potrivit Serviciului Geologic American, riscul unor puternice replici seismice se va menţine cel puţin o lună.



Antena 3

×
Parteneri
STB anunță trasee modificate pe nouă linii, în weekend, în București
x close