Antena 3 CNN Externe Bilanţul atentatului din Maroc: 16 morţi şi alte zeci de răniţi

Bilanţul atentatului din Maroc: 16 morţi şi alte zeci de răniţi

Bilanţul atentatului din Maroc: 16 morţi şi alte zeci de răniţi
Sursa foto: Foto: Mediafax/ AFP
30 Apr 2011   •   15:14

Bilanţul atentatului cu bombă din oraşul marocan Marrakech a ajuns la 16 morţi, după decesul unor persoane rănite de explozie. Aproape toate victimele sunt turişti străini, cei mai mulţi din Franţa. Anchetatorii au stabilit că bomba a fost detonată de la distanţă şi nu de un terorist sinucigaş, cum s-a crezut iniţial.

O puternică explozie a distrus, joi, etajul unei cafenele din piaţa centrală a oraşului Marrakech, înţesată, ca de obicei, de turişti. Nimeni nu se îndoieşte că atacul a urmărit să-i alunge din Maroc pe vizitatorii străini, o importantă sursă de valută pentru economia ţării. Şi, cel puţin în parte, teroriştii şi-au atins scopul.

Analiştii şi-au amintit că pe internet a fost postat, cu trei zile înaintea atacului, un mesaj video în care tineri mascaţi ameninţau Marocul cu atentate. < nu sunt imagini >
Localnicii spun, însă, că nu se vor lăsa intimidaţi de terorişti şi de fanatici.

Ministrul marocan de interne afirmă că atentatul aminteşte de acţiunile reţelei al-Qaida, foarte activă în Maroc şi statele vecine. Al-Qaida este prezentă, însă, şi în Europa.

Autorităţile din Germania au arestat trei bărbaţi de origine marocană, presupuşi membri ai reţelei, care prezentau un "pericol iminent" de atentate. Potrivit presei, cei trei pregăteau un atac terorist "în reţeaua de transport public a unui mare oraş din Germania", dar nu aleseseră încă o ţintă concretă. Ei deţineau, însă, o mare cantitate de produse chimice care pot servi la fabricarea explozivilor.

×
Subiecte în articol: maroc bilant morti raniti atentat
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close