Biserica din Cipru vrea să se împrumute 100.000.000 euro de la magnaţi ruşi

de M.Z.    |    21 Aug 2013   •   23:59
Biserica din Cipru vrea să se împrumute 100.000.000 euro de la magnaţi ruşi Foto: nydailynews.com
Biserica ortodoxă din Cipru negociază cu magnaţi ruşi şi fonduri străine de investiţii contractarea unui împrumut de aproximativ 100 de milioane de euro, care ar permite Bisericii să-şi menţină participaţia de 30% la Hellenic Bank în contextul unei majorări de capital impuse de autorităţi.
 
În cazul în care nu este obţinută suma vizată, Biserica intenţionează să vândă proprietăţi imobiliare pentru a obţine banii, a declarat liderul Bisericii Ortodoxe din Cipru, arhiepiscopul Chrysostomos II, pentru portalul Stockwatch, potrivit Mediafax.

Păstrarea participaţiei Bisericii la Hellenic Bank, în prezent a doua mare bancă a ţării, nu va fi uşoară, "dar cu insistenţă şi răbdare se va reuşi", a spus Chrysostomos.
 
Potrivit unor informaţii furnizate de surse apropiate situaţiei, Hellenic Bank are nevoie de recapitalizarea cu circa 300 de milioane de euro pentru a îndeplini cerinţele privind rata de adecvare a capitalului de rang întâi. Biserica trebuie să contribuie cu aproape o treime din fonduri dacă vrea să evite diluarea participaţiei de 30%.
 
Biserica a pierdut o sursă de venituri de circa 3 milioane de euro pe an, din cauza restructurării sectorului bancar, a spus arhiepiscopul. Suma reprezenta dividende anuale încasate de pe urma participaţiilor deţinute la cele mai mari trei bănci, Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank şi Hellenic Bank.
 
În urma restructurării băncilor, Cyprus Popular Bank a fost închisă, activele solide fiind preluate de Bank of Cyprus. Participaţiile deţinute la Bank of Cyprus au fost diluate foarte puternic, în urma recapitalizării băncii cu bani din conturile deponenţilor, care au primit în schimb titluri la bancă.
 
Pierderea acestei surse de venituri a creat o problemă de lichiditate pentru Biserică, care pentru a participa la recapitalizarea Hellenic Bank va încerca să împrumute bani de la investitori sau magnaţi ruşi. Dacă această variantă nu va avea succes, Biserica este pregătită să vândă proprietăţi imobiliare, a spus arhiepiscopul.
 
Chrysostomos a declarat că discută cu magnaţi ruşi şi mai multe fonduri de investiţii străine un împrumut de 100 de milioane de euro.
 
"Dacă acest efort dă roade, nu va mai fi necesară vânzarea de proprietăţi ale Bisericii, iar banii obţinuţi vor fi direcţionaţi către recapitalizarea Hellenic Bank", a spus el.
 
Arhiepiscopul cu spirit de afaceri vrea şi să reducă cu 15% salariile angajaţilor Hellenic Bank, potrivit Cyprus Mail. Banca a reuşit să-şi reducă cu 14% costurile operaţionale printr-un program de plecare voluntară a angajaţilor, însă nu este suficient.
 
"Voi cere boardului băncii să reducă salariile personalului cu 15%, precum şi organizarea unei întâlniri la care să discutăm progresele băncii", a adăugat arhiepiscopul.
 
Liderul Bisericii Ortodoxe din Cipru a făcut, de asemenea, un apel către conducerea ţării pentru reducerea dobânzilor la împrumuturi, evitarea impunerii de noi taxe şi implementarea de proiecte de dezvoltare cu scopul reducerii şomajului.
 
"Nu trebuie să-i lăsăm pe oameni la mila lui Dumnezeu", a spus arhiepiscopul cipriot.

 
 

x close