Antena 3 CNN Externe Biserica Ortodoxă vrea să construiască 200 de biserici noi. Credincioşii vor ca banii să fie folosiţi pentru construirea adăposturilor pentru săraci

Biserica Ortodoxă vrea să construiască 200 de biserici noi. Credincioşii vor ca banii să fie folosiţi pentru construirea adăposturilor pentru săraci

Biserica Ortodoxă vrea să construiască 200 de biserici noi. Credincioşii vor ca banii să fie folosiţi pentru construirea adăposturilor pentru săraci
Sursa foto: Foto: stphoto.smugmug.com
29 Mar 2013   •   17:02

Intenţia Bisericii Ortodoxe Ruse de a construi 200 de noi biserici la Moscova a provocat nemulţumirea populaţiei, în condiţiile în care bisericile deja existente sunt goale, relatează site-ul larussiedaujourdhui.fr.

În cadrul programului "200 de lăcaşuri de cult", aprobat de Biserica Ortodoxă Rusă în urmă cu doi ani, s-au construit deja opt biserici în cinci districte din Moscova. Unele sunt în construcţie, iar alte 36 de proiecte au primit autorizaţie de construcţie.

În vara anului 2010, patriarhul Kiril a anunţat necesitatea de a construi în capitala rusă cel puţin 200 de noi biserici ortodoxe.

Mulţi cetăţeni consideră planul "200 de lăcaşuri de cult" drept o expansiune ideologică a Bisericii. Acest program a ridicat semne de întrebare chiar şi pentru credincioşii ortodocşi.

Aceştia nu se opun constucţiei în sine, dar propun alegerea raţională a locurilor unde acestea vor fi ridicate, fără să aducă un prejudiciu spaţiilor verzi.

O altă problemă ridicată de moscoviţi este faptul că lăcaşurile deja existente sunt pustii şi nu ajung să se umple nici măcar în timpul marilor sărbători ortodoxe. Ei propun ca fondurile să fie alocate construirii de cămine pentru persoanele fără adăpost.

De cealaltă partes, reprezentanţii Bisericii insistă asupra faptului că persoanele nemulţumite sunt o minoritate. Liderul grupului de cetăţeni care susţin proiectul, Filipp Gril, apreciază că "în timpul conducerii sovietice au fost distruse 1.000 de biserici în Moscova, iar construirea de 200 de lăcaşuri de cult nu reprezintă decât o despăgubire parţială a drepturilor Bisericii"

Şi reprezentanţii celorlalte religii sunt extrem de nemulţumiţi. Cei aproximativ două milioane de musulmani care locuiesc la Moscova au depus eforturi susţinute pentru a obţine autorizaţia de a construi o moschee, însă proiectul a fost anulat în urma protestelor locuitorilor cartierelor învecinate locului predestinat construcţiei.

De asemenea, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din Rusia a încercat în zadar să convingă autorităţile asupra necesităţii construirii de noi sinagogi, alături de cele cinci existente deja.

Iar comunitatea hindusă nu a reuşit nici ea să obţină începerea reconstrucţiei unicului templu din Moscova închinat zeului Krishna, demolat în 2004.

 

×
Subiecte în articol: Biserica ortodoxa Moscova
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close