Antena 3 CNN Externe Biserică vs. bănci: Arhiepiscopul de Canterbury critică standardele etice ale bancherilor

Biserică vs. bănci: Arhiepiscopul de Canterbury critică standardele etice ale bancherilor

Biserică vs. bănci: Arhiepiscopul de Canterbury critică standardele etice ale bancherilor
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de G.S.    |    28 Apr 2013   •   19:05
Arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby a acuzat "cultura de îndreptăţire" a bancherilor, criticând standardele etice şi profesionale din centrul financiar londonez, potrivit The Guardian.
Welby, membru al Comisiei transpartinice pentru standarde în domeniul bancar, consideră că bancherii ar trebui să treacă prin mai multe examene pentru a ridica standardele din industria financiară şi pentru a restaura încrederea publicului larg în profesia de bancher.
"În banking şi în City of London (cartierul financiar - n.r.) o cultură de îndreptăţire a afectat mai multe zone, nefiind generalizată, astfel încât pare să deconecteze (profesia) de ceea ce sunt considerate standarde rezonabile în alte părţi ale lumii", a afirmat arhiepiscopul pentru Financial Times, preluat de The Guardian.
Justin Welby, fost executiv în industria petrolului, crede că guvernul ar trebui să ia în calcul înfiinţarea unei instituţii de reglementare a profesiei de bancher, asemenea Consiliului General al Medicilor, care să impună respectarea unor standarde.
"Băncile sunt entităţi incredibil de complicate. Ideea că un om poate ocupa poziţii de o responsabilitate uriaşă fără vreo pregătire oficială în acest sens este surprinzătoare", a spus el.
Arhiepiscopul de Canterbury a amintit şi despre temerile guvernatorului Băncii Angliei Mervyn King, al cărui mandat se va încheia în această vară, că unele bănci au active neperformante mult prea mari şi ar putea avea nevoie de recapitalizare din bani publici.
"O abordare etică presupune, în parte, transparenţă şi un simţ al realităţii în privinţa situaţiei în care te regăseşti", a afirmat Welby.
El a mai spus, sâmbătă, la postul Radio 4, că Marea Britanie se află într-o situaţie de depresiune economică, iar revenirea ar putea dura "o generaţie".
"Suntem cu mult sub nivelul din 2007 în privinţa activităţii economice, PIB-ului, vorbim astfel de destul de mult timp", a spus arhiepiscopul.
 

×
Subiecte în articol: banci guvernator

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close