Antena 3 CNN Externe Cum un singur bob de grâu ucrainean a dat naștere la cea mai renumită industrie a Canadei

Cum un singur bob de grâu ucrainean a dat naștere la cea mai renumită industrie a Canadei

Un singur bob de grâu ucrainean a ajuns în Canada. Iată ce a rezultat

Cum un singur bob de grâu ucrainean a dat naștere la cea mai renumită industrie a Canadei
Sursa foto: Pixabay
de Alexandra Ionescu    |    23 Mai 2022   •   16:27

Războiul Rusiei în Ucraina a propulsat cultura cerealelor în centrul atenţiei.

Din cauza lui Vladimir Putin, până la 50 de milioane de oameni din ţările din Africa şi Orientul Mijlociu riscă foametea în câteva luni.  Blocada rusească din Marea Neagră a  împiedicat grâul ucrainean să părăsească porturile Mării Negre.

Dar Canada este gata să trimită nave pentru a ajuta exportul cerealelor ucrainene, transmite National Post. 

Grâul canadian reprezintă ”datoria noastră faţă de Ucraina”, o industrie construită pe un singur bob de grâu ucrainean de la Halychyna (Vestul Ucrainei). După cum a afirmat  biologul Stephan Symko în monografia sa postumă, "dintr-o singură sămânţă a prosperat industria grâului în Canada, ajungând cea mai renumită din lume. Se datorează unui singur bob de grâu ucrainean!”.

Symko a demonstrat că Red Fife (Triticum aestivum), cel mai vechi tip de grâu din Canada, care face parte din Arca Internaţională a alimentelor pe cale de dispariţie, inclusiv Marquis, descind din grâul Halychanka cultivat în vestul Ucrainei.

Păstrându-şi calităţile excelente de coacere, crescătorii de plante au creat noi soiuri de grâu folosind baza ereditară a grâului Halychanka, lucru demonstrat de la Consiliul Canadian de Cercetare din 1976.

Monografia lui Symko, publicată în 1999 (la şapte ani după moartea sa în 1992), începe cu un citat de JeanHenri Fabre: „Istoria celebrează câmpurile de luptă unde ne întâlnim cu moartea, dar dispreţuieşte să vorbească despre câmpiile pe care prosperăm.

Cunoaşte numele regilor nemernici, dar nu ne poate spune originea grâului. Aceasta este calea nebuniei umane”.

"Oamenii cultivă grâu de-a lungul coastei Mării Negre a Ucrainei din anul 2700 î.Hr.", afirmă istoricul Scott Reynolds Nelson , autorul cărţii Oceans of Grain, potrivit Mediafax.

×
Subiecte în articol: Ucraina grau Canada industrie
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close