Antena 3 CNN Externe Bogdan Aurescu salută suplimentarea trupelor aliate: ”În cazul în care există un atac din partea unui stat terț, atunci forțele de pe teritoriul României vor asigura primul răspuns”

Bogdan Aurescu salută suplimentarea trupelor aliate: ”În cazul în care există un atac din partea unui stat terț, atunci forțele de pe teritoriul României vor asigura primul răspuns”

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, joi, că suplimentarea trupelor aliate în România este în favoarea intereselor de securitate ale ţării noastre.

Bogdan Aurescu salută suplimentarea trupelor aliate: ”În cazul în care există un atac din partea unui stat terț, atunci forțele de pe teritoriul României vor asigura primul răspuns”
Sursa foto: Getty Images/ Melissa Sue Gerrits
de Alexandra Ionescu    |    30 Iun 2022   •   17:27

”Este (suplimentarea trupelor pe teritoriul României în perioada următoare- n.r.) una dintre deciziile cele mai importante pe care acest Summit le-a luat și este, evident, în favoarea intereselor de securitate ale României.

După cum știți, noi am urmărit în mod constant, în ultima perioadă, consolidarea posturii de descurajare și de apărare pe Flancul Estic. Summitul a luat decizii în acest sens, în continuarea și pe baza deciziei foarte importante pe care, iarăși, am obținut-o la Summitul din 24 martie, și anume crearea celor patru Grupuri de Luptă noi, inclusiv unul pe teritoriul României, ceea ce echilibrează abordarea NATO în ceea ce privește Flancul Estic.

Practic, avem în acest moment o singură abordare unitară pe întregul Flanc”, a declarat Bogdan Aurescu. Ministrul de Externe a amintit de posibilitatea de creștere a nivelului de trupe de pe Flancul Estic, în ceea ce privește batalionul care formează Grupul de Luptă, prin posibila transformare a acestui batalion în brigadă de luptă, ceea ce înseamnă că dacă autoritățile militare vor considera că este necesar, în funcție de nivelul de amenințare care va fi evaluat de către acestea, atunci Grupul de Luptă va trece de la nivelul de batalion, așa cum este el prevăzut în prezent, la nivelul de brigadă.

„Foarte important este faptul că noua concepție privind consolidarea posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic este însoțită și de măsuri care eficientizează această postură. În primul rând, e vorba despre alocarea de forțe precise, care vor întări prezența de pe teritoriu în cazul în care va fi necesar.

Deci în cazul în care există un atac din partea unui stat terț, atunci forțele de pe teritoriul României vor asigura primul răspuns, iar între timp, într-un interval de timp extrem de scurt, forțe care sunt deja alocate pentru țara respectivă vor veni în sprijinul acestei activități de apărare de pe teritoriul respectiv.

De asemenea, este prevăzută în deciziile Summitului și decizia de repoziționare de echipamente și de muniție pe teritoriul fiecărui stat aliat de pe Flancul Estic, ceea ce asigură o apărare mai eficientă. În ceea ce privește detaliile exacte - în cât timp va avea loc această desfășurare, ce înseamnă nivelul de forțe de întărire sau de reîntărire, care vor fi repoziționările de echipamente și de muniție - acestea vor fi stabilite în perioada următoare de autoritățile militare.

E foarte important că avem o nouă concepție, care transformă în mod fundamental postura de descurajare și apărare pe Flancul Estic și o face mai eficientă”, a adăugat șeful Diplomației de la București.

El apreciază ca fiind o realizare a României, pe care documentul care se cheamă “Declarația Summitului” o reflectă, și anume termenul de “apărare înaintată” – Forward Defense.

„Este pentru prima oară când acest termen este inclus într-un document al unui Summit NATO. Este o aspirație pe care și noi, și alți aliați de pe Flancul Estic am susținut-o și în jurul căreia se va construi pe mai departe, în evoluțiile ulterioare care vor fi discutate în cadrul acestui proces care a început, de transformare fundamentală a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic”, precizează Aurescu.

Întrebat despre posibilitatea formării unui grup naval nou la Marea Neagră, el a răspuns că „s-a discutat și se va discuta în continuare”.

„Există sarcini care au fost trasate autorităților militare de a dezvolta în continuare concepția Alianței cu privire la apărarea în domeniul naval. Vom vedea, în funcție de ceea ce vor reuși să producă autoritățile militare ale NATO, care va fi rezultatul acestei analize. Dar există în continuare o preocupare în acest sens, așa cum există deja decizii care au fost luate și în ceea ce privește componenta aeriană a apărării pe Flancul Estic.

Deci există mai multe elemente care conturează un pachet solid de măsuri de descurajare și apărare pe Flancul Estic. Toate corespund intereselor României, este ceea ce am urmărit în mod constant, în toate demersurile noastre politico-diplomatice la cel mai înalt nivel, la nivelul domnului Președinte, la nivelul Ministerului Afacerilor Externe și, evident, la nivelul colegilor de la Ministerul Apărării”, afirmă ministrul de Externe.

Referitor la definirea Mării Negre ca zonă strategică de interes pentru NATO, Bogdan Aurescu afirmă că „acest concept reflectă faptul că Marea Neagră este în centrul acțiunii agresive a Federației Ruse”.

„Marea Neagră este folosită activ de Federația Rusă pentru atacarea Ucrainei și, evident, pentru deteriorarea situației de securitate nu doar în regiune, ci și în întregul spațiu euroatlantic.

Prin urmare, faptul că Marea Neagră, alături de Balcanii de Vest, alături și de alte regiuni, este considerată a fi o zonă de importanță strategică pentru Alianța Nord-Atlantică, în chiar Conceptul Strategic al Alianței, de asemenea, faptul că Marea Neagră este menționată la acel paragraf din noul Concept Strategic care se referă la descrierea situației de securitate este o abordare foarte realistă, foarte pragmatică, așa cum am cerut și noi, a mediului de securitate internațional actual.

Asta arată că NATO se va concentra în continuare cu prioritate asupra acestei regiuni. Asta înseamnă că vor fi alocate în viitor mai multe resurse, va fi acordat un loc central în tot ceea ce înseamnă proiecția strategică a Alianței Nord-Atlantice în perioada celor zece ani de aici înainte, în care noul Concept Strategic va funcționa”, conchide Aurescu, potrivit Mediafax.

×
Subiecte în articol: NATO trupe aliati România Bogdan Aurescu
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close