Antena 3 Externe Bolnavii din Grecia, nevoiţi să-şi închirieze infirmiere când se internează în spital. Multe dintre ele, imigrante românce fără pregătire medicală

Bolnavii din Grecia, nevoiţi să-şi închirieze infirmiere când se internează în spital. Multe dintre ele, imigrante românce fără pregătire medicală

09 Feb 2015   •   07:34
Bolnavii din Grecia, nevoiţi să-şi închirieze infirmiere când se internează în spital. Multe dintre ele, imigrante românce fără pregătire medicală
Sursa foto: Foto:thejournal.ie

Pacienţii spitalelor din Grecia sunt nevoiţi să-şi închirieze infirmiere, din cauza crizei financiare care a afectat şi sistemul de sănătate, însă acestea sunt în mare parte femei fără pregătire de specialitate din ţări precum România, Bulgaria sau Georgia, scrie New York Times.

Asigurarea de sănătate universală nu mai există de când Grecia a fost nevoită să adopte măsuri drastice de austeritate, iar reducerile bugetare au condus de asemenea la scăderea personalului medical.
   
Acum, când bolnavii se internează într-un spital din Grecia, sunt nevoiţi să-şi angajeze propriile infirmiere pentru a primi îngrijiri de bază. Infirmierele private existau demult în sistemul medical din Grecia, dar criza economică din ţară i-a lăsat pe mulţi pacienţi fără bani şi fără asigurarea necesară pentru a angaja personal calificat.
   
Prin urmare, pacienţii apelează la infirmiere aflate în situaţie ilegală, adesea imigrante necalificate. Un oficial de rang înalt a declarat că, în opinia sa, jumătate din serviciile de îngrijire sunt prestate de 18.000 de persoane aflate în situaţie ilegală. Cele mai multe sunt imigrante fără pregătire de specialitate, originare din ţări precum România, Bulgaria sau Georgia.
   
Infirmierele ilegale pretind în general că sunt membri ai familiei sau angajaţi mai vechi ai pacienţilor. În realitate, agenţiile care le angajează pe aceste femei trimit bărbaţi în spitale pentru a distribui cărţi de vizită care oferă 12 ore de îngrijire pentru 50 de euro. O infirmieră cu contract costă aproximativ 60 de euro pentru şase ore, iar pacienţilor cu asigurare li se poate deconta aproximativ o treime din cheltuieli.
   
Persoane din afara spitalelor aduc de asemenea scaune, pe care le închiriază rudelor pacienţilor atunci când vin în vizită, sau chiar televizoare.
 

×

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close