Antena 3 CNN Externe 71 de ani de la bombardamentul atomic de la Hiroshima. Cum a marcat Japonia momentul

71 de ani de la bombardamentul atomic de la Hiroshima. Cum a marcat Japonia momentul

71 de ani de la bombardamentul atomic de la Hiroshima. Cum a marcat Japonia momentul
06 Aug 2016   •   09:29

Japonezii au comemorat sâmbătă primul bombardament atomic din istoria omenirii, care a lovit în urmă cu 71 de ani Hiroshima, oraş din sudul ţării, al cărui primar a făcut apel la întreaga lume să interzică armele nucleare, relatează AFP.

Ceremonia anuală a avut loc la câteva luni după vizita istorică a lui Barack Obama, primul preşedinte american în exerciţiu care a mers la Hiroshima.

Pe 6 august 1945, la ora locală 8,15, un bombardier B-29 american, denumit ''Enola Gay'', a lansat asupra Hiroshimei bomba atomică ''Little Boy''. Cea mai mare parte a oraşului a fost arsă de un val de căldură care a atins 4.000 de grade Celsius.

Mii de persoane au pierit instantaneu. Altele au murit mai târziu din cauza rănilor, a arsurilor sau a maladiilor provocate de radioactivitatea intensă, uneori după luni sau ani de zile. În total, 140.000 de persoane au murit ca urmare a bombardamentului atomic de la Hiroshima.

Trei zile mai târziu, pe 9 august 1945, o a doua bombă atomică, ''Fat Man'', a fost lansată asupra oraşului Nagasaki. Pe 15 august 1945, Japonia anunţă capitularea sa, care deschide calea către sfârşitul celui de-al doilea război mondial.

Sâmbătă, aproximativ 50.000 de participanţi, inclusiv premierul Japoniei, Shinzo Abe, şi reprezentanţi din zeci de ţări, au păstrat un minut de reculegere la ora exactă la care bomba a explodat la Hiroshima.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Salariul necesar pentru o pensie de 2.000 de lei
x close