Antena 3 CNN Externe Boris Nemțov, oponentul lui Putin ucis în 2015 la Moscova, dezvăluiri despre Vladimir Putin într-un interviu: "Nu poate ierta Ucraina"

Boris Nemțov, oponentul lui Putin ucis în 2015 la Moscova, dezvăluiri despre Vladimir Putin într-un interviu: "Nu poate ierta Ucraina"

Boris Nemţov, fost lider al opoziţiei ruse, asasinat în plină stradă la Moscova în februarie 2015, spunea într-un interviu, că Vladmir Putin, "nu poate ierta Ucraina pentru alegerea europeană, motiv pentru care îi dorește un rău total".

Boris Nemțov, oponentul lui Putin ucis în 2015 la Moscova, dezvăluiri despre Vladimir Putin într-un interviu: "Nu poate ierta Ucraina"
Sursa foto: vadimsaranov.livejournal.com / DPA Images - Hepta
de Iulia Gorgorin    |    01 Mar 2022   •   23:57

"Putin știe foarte bine că potențialul militar al Rusiei este foarte slab. Știe că poate lupta cu Ucraina, dar nu e așa ușor cum s-ar aștepta. Dar să lupte cu toată lumea nu poate. I-am explicat că economia Rusiei este de 16 ori mai slabă decât cea a Occidentului și de 4-5 ori mai slabă decât cea a Chinei. Țara este imensă ca dimensiune. Rusia este cea mai vastă țară, dar are un potențial economic și militar foarte slab.

Boris Nemţov: "Rusia e ca un dinozaur, corpul e foarte mare, capul şi mintea foarte mici"

De-asta au și dispărut dinozaurii. Putin poate juca teatru, poate blufa, poate amenința pe toată lumea, dar nu poate să facă asta chiar dacă își dorește foarte mult. Privind Ucraina, concret, Putin se răzbună pentru revoluție, pentru că l-ați alungat pe hoț de pe scaunul prezidențial și el nu poate permite să pățească și el la fel. Apoi, nu poate ierta Ucraina pentru alegerea europeană. Motiv pentru care îi dorește un rău total, dar mare lucru nu poate face. A vrut să facă o Nouă Rusie de la Donețk la Odessa, dar nu i-a ieșit nimic. Acolo au doar bucățele și firimituri – Donetsk și Lugansk ocupate. Cu asta n-o să se împace. Va aștepta un moment potrivit. O să mai facă mizerii. De care nu știu. În principiu, încă n-are o strategie globală.

"Putin gândește tactic, nu strategic"

Visul, gândul și dorința lui globală este să păstreze toată puterea personal și va acționa astfel încât s-o păstreze pe viață, ceea ce este foarte rău pentru Rusia, Ucraina și toată lumea. Ăsta e scopul lui principal. Dar o strategie? Toată lumea zice că vrea să refacă națiunea rusă. E o prostie. Dacă-i păsa de ruși, îi apăra pe rușii din Turkmenistan.

Acolo îi dau afară pe ruși din case, în Turkmenistan, dacă nu renunță la cetățenia rusă. De ce nu trimite acolo armata rusă? Cine-i terorizează pe rușii din Donețk sau Lugansk? S-a atins cineva de ei? Sau în Kiev? Nimeni. În Kiev mai toți vorbesc rusă, chiar și guvernul ucrainean. Mă iertați, am auzit cu urechile mele. E o prostie totală, o demagogie absolută, îndreptată pentru a-și proteja puterea personală, pentru a se răzbuna pe cei care ar atenta la ea. Ucrainienii sunt altfel, sunt ca urmașii Sicivî din Zaporoje: dacă nu vă convine ceva, ieșiți în stradă și lămuriți lucrurile. Lui Putin asta nu-i place deloc. De-asta se răzbună pe ucrainieni.

Cum vedea Nemţov sfârşitul lui Vladimir Putin

Cred că o să taie în stânga și-n dreapta. O să devină și mai crud și mai imoral. Chestia e că odată cu înaintarea în vârstă, unii oameni nu devin mai buni, ci mai răi și toate calitățile lor negative se accentuează din ce în ce mai mult. Este clar că excesul de putere, aceste procese de degradare doar se accelerează", declara Boris Nemţov despre liderul de la Kremlin.

Boris Nemţov, un fost vicepremier care a devenit unul dintre cei mai vehemenţi critici ai lui Vladimir Putin, a fost împuşcat mortal pe 27 februarie 2015, în timp ce se plimba pe un pod din apropierea Kremlinului cu prietena sa, fotomodelul ucrainean Anna Duriţkaia, în vârstă de 23 de ani.

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close