Antena 3 CNN Externe Boris Tadic: Serbia nu va accepta cerinţele României, cu orice preţ. Este împotriva standardelor UE

Boris Tadic: Serbia nu va accepta cerinţele României, cu orice preţ. Este împotriva standardelor UE

Boris Tadic: Serbia nu va accepta cerinţele României, cu orice preţ. Este împotriva standardelor UE
Sursa foto: Foto: Mediafax
28 Feb 2012   •   23:48

Cerinţele României privind minorităţile din Serbia încalcă standardele UE, este de părere preşedintele sârb Boris Tadic, informează AFP.

Acesta a declarat de la Bruxelles pentru televiziunea naţională sârbă că problema are la origine cererea autorităţilor române ca toţi cetăţenii sârbi "care se declară vlahi să fie consideraţi în acelaşi timp ca fiind români".

"Serbia nu va accepta, cu orice preţ" deoarece o astfel de abordare "este împotriva standardelor europene", a subliniat acesta.
   
"Fiecare cetăţean al Serbiei îşi poate declara (apartenenţa la o etnie) în conformitate cu sentimentele sale şi este complicat să găsim o soluţie în acest caz", a adăugat Tadic.

În acest timp, ministrul român al Afacerilor Externe Cristian Diaconescu susţine că România a cerut garanţii "normale" privind drepturile minorităţilor din Serbia pentru a fi de acord cu statutul acesteia de candidat la aderarea UE.
 
România a blocat, marţi, luarea unei decizii privind acordarea Serbiei statutul de candidat oficial la Uniunea Europeană.

Miniştrii Afacerilor Europene din statele UE urmau să decidă, marţi, dacă vor accepta să acorde Serbiei statutul de ţară candidată la UE. Acordarea statutului de candidat la UE necesită unanimitatea celor 27 state membre. Potivit unor surse diplomatice, România a blocat luarea acestei decizii.

Ministrul danez al Afacerilor Europene, Nicolai Wammen, a confirmat că vor avea loc "discuţii" zilele următoare pentru aplanarea divergenţelor care persistă.
     
Însuşi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barrosso, a susţinut, marţi, că Serbia merită statutul de ţară candidată şi a precizat că există deja o majoritate de state membre UE care sunt în favoarea adoptării unei astfel de decizii.

Săptămâna trecută, presa străină scria că România este hotărâtă să blocheze o hotărâre pozitivă cu privire la acordarea statutului de candidat la UE al Serbiei, dacă nu ţara nu face paşi rapizi pentru ameliorarea situaţiei minorităţii vlahe.


×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close