Antena 3 CNN Externe Bratislava și Praga se pregătesc pentru un aflux de refugiați ucraineni

Bratislava și Praga se pregătesc pentru un aflux de refugiați ucraineni

Bratislava și Praga se pregătesc pentru un aflux de refugiați ucraineni. Chiar și un conflict limitat în Ucraina va aduce zeci de mii de refugiați în Slovacia, a declarat ministrul Apărării Jaroslav Naď după reuniunea Consiliului de Securitate.

Bratislava și Praga se pregătesc pentru un aflux de refugiați ucraineni
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    26 Ian 2022   •   10:26

Dacă situația din Ucraina escaladează și cel mai rău scenariu devine realitate, Praga se oferă să trimită poliția la granița slovaco-ucraineană.

Bratislava a fost relativ liniștită cu privire la posibilitatea unui război în ultima săptămână. Ministrul de externe Ivan Korčok a recunoscut însă luni, că situația este gravă și că un conflict real este iminent. Dl Korčok a adăugat că UE și SUA nu vor putea accepta unele solicitări de la Moscova.

Guvernul slovac a pregătit deja trei documente strategice legate de situația actuală. Unul dintre ele este așa-numitul plan de migrație. Deși nu este încă public, Naï a spus că tuturor celor care vor sosi li se va acorda statutul de refugiat.

Nu este clar cum intenționează Slovacia să securizeze granița cu Ucraina. Ajutorul ar putea veni, totuși, de la Praga.

„Protecția frontierei externe a spațiului Schengen este o prioritate comună pentru noi. Dacă partea slovacă este interesată, Republica Cehă și poliția cehă sunt cu siguranță pregătite”, a declarat ministrul de interne ceh Vít Rakušan marți, 25 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă comună cu omologul său slovac, Roman Mikulec.

Rakušan a adăugat că nu vrea să sperie publicul, dar că dacă conflictul ar escalada, ar trebui să „abordeze situația împreună din prima secundă”.

Miercuri, 26 februarie, guvernul ceh va aproba probabil sprijinul material militar pentru Kiev. Săptămâna viitoare, forma specifică pe care o va lua acest sprijin va fi discutată cu comandantul șef al forțelor armate ucrainene, care urmează să viziteze Praga.

Ministrul ceh de externe Jan Lipavský va vizita prima linie ucraineană pe 7 februarie împreună cu omologii săi slovaci și austrieci. „Vrem să ne exprimăm deplin sprijinul pentru prietenii noștri ucraineni”, a spus Lipavský, potrivit Euractiv.

 

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close