Antena 3 CNN Externe BREXIT. Mii de scoțieni cer independența în stradă față de Marea Britanie

BREXIT. Mii de scoțieni cer independența în stradă față de Marea Britanie

BREXIT. Mii de scoțieni cer independența în stradă față de Marea Britanie
30 Iul 2016   •   15:54

Trei până la patru mii de persoane au defilat sâmbătă dimineaţă la Glasgow pentru a cere organizarea unui al doilea referendum privind independenţa Scoţiei, după decizia britanicilor de a părăsi UE, relatează AFP.

În condiţiile în care Marea Britanie a votat în proporţie de 52% pentru părăsirea UE în cadrul referendumului de la 23 iunie, Scoţia s-a pronunţat în proporţie de 62% pentru rămânerea în blocul comunitar, ceea ce a dus la reapariţia scenariului privind independenţa sa.

La finalul marşului, manifestanţii, dintre care mulţi arborau drapele scoţiene, s-au adunat în marea piaţă George Square, în centrul oraşului, unde încă se aflau în jurul prânzului.

Premierul scoţian Nicola Sturgeon a declarat încă de a doua zi după consultarea de la 23 iunie că chestiunea unui al doilea referendum este acum "de actualitate", după ce precedentul a fost pierdut de cei ce susţineau independenţa în 2014.

"Dacă luăm în considerare că interesele noastre nu pot fi protejate în Marea Britanie, independenţa trebuie să fie una dintre opţiunile posibile", a spus şeful Partidului naţional scoţian (SNP) luni.

Totuşi, potrivit unui sondaj YouGov publicat sâmbătă, 53% dintre scoţieni s-ar pronunţa în favoarea menţinerii în Marea Britanie în cazul unui nou referendum.

De asemenea, 55% dintre scoţieni au afirmat că preferă să trăiască într-o Mare Britanie ieşită din UE decât într-o Scoţie independentă dar încă în UE, faţă de 45% care au o opinie contrară.

În septembrie 2014, scoţienii au votat în proporţie de 55,3% pentru rămânerea în Marea Britanie la primul referendum privind independenţa.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Brexit Scotia
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close