Antena 3 CNN Externe BREXIT. Procedura de ieșire din UE poate fi declanșată fără acordul Parlamentului

BREXIT. Procedura de ieșire din UE poate fi declanșată fără acordul Parlamentului

BREXIT. Procedura de ieșire din UE poate fi declanșată fără acordul Parlamentului
05 Iul 2016   •   22:50

Premierul Marii Britanii poate declanşa procedura de divorţ cu Uniunea Europeană (UE) fără să aibă nevoie de acordul Parlamentului, a afirmat marţi liderul comisiei însărcinate cu pregătirea Brexitului, Oliver Letwin, citat de AFP. 

Oliver Letwin a răspuns astfel la o întrebare legată de modalităţile de a declanşa această procedură reglementată de articolul 50 al Tratatului de la Lisabona. 

Mai precis, a declarat el în faţa Comisiei pentru politică externă a Camerei Comunelor, acest dispozitiv poate fi activat prin intermediul "prerogativei regale", o putere a executivului care nu necesită aprobarea Parlamentului. 

Deoarece David Cameron şi-a anunţat demisia în urma referendumului asupra apartenenţei Marii Britanii la UE, succesorului acestuia îi revine misiunea dificilă de a scoate ţara din blocul european, a reamintit Oliver Letwin. 

Cu toate acestea, el a apreciat că problema s-ar putea găsi în cele din urmă în faţa tribunalului, după ce cabinetul de avocaţi Mishcon de Reya a intentat o acţiune în justiţie afirmând că executivul are nevoie de unda verde din partea deputaţilor. 

Există "opinii contradictorii" în legătură cu acest subiect, a mai spus Oliver Letwin, subliniind că Parlamentul ar trebui în orice caz "să amendeze considerabil" sau "să revoce" legea din 1972 privind apartenenţa ţării la UE. 

Tot marţi, secretarul de stat la afaceri europene, David Lidington, a lăsat să se înţeleagă că au loc discuţii legate de posibilitatea ca Marea Britanie să renunţe la asigurarea preşedinţiei prin rotaţie a Consiliului UE din iulie până în decembrie 2017. 

"Este o chestiune care nu a fost complet rezolvată" şi "au loc discuţii", a declarat el în faţa Camerei Lorzilor, precizând că a abordat subiectul cu omologii săi din ţările care urmează să asigure preşedinţia înainte şi după Marea Britanie, Malta şi, respectiv, Estonia.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Brexit Marea Britanie
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close