Antena 3 CNN Externe Britanicii au o nouă problemă. Ridicarea restricţiilor pentru români şi bulgari va duce la o CRIZĂ a muncitorilor sezonieri

Britanicii au o nouă problemă. Ridicarea restricţiilor pentru români şi bulgari va duce la o CRIZĂ a muncitorilor sezonieri

Britanicii au o nouă problemă. Ridicarea restricţiilor pentru români şi bulgari va duce la o CRIZĂ a muncitorilor sezonieri
Sursa foto: Foto: medias2.cafebabel.com
15 Mai 2013   •   08:51

Eliminarea restricţiilor de pe piaţa muncii impuse românilor şi bulgarilor, din 2014, ar putea duce la o criză a muncitorilor sezonieri în Marea Britanie, încântaţi că pot obţine locuri de muncă mult mai bine plătite, scrie Financial Times.

În acest sens, consilierii britanici pe tema imigraţiei i-au recomandat ministrului britanic de Interne să, Theresa May, să permită accesul sezonierilor din state precum Republica Moldova şi Ucraina pentru recoltarea fructelor şi legumelor.

Deşi au arătat că nu este vorba despre o criză cu efecte pe termen scurt, specialiştii în imigraţie susţin că numărul muncitorilor sezonieri va scădea semnificativ în următorii doi ani, ceea ce va duce într-un final la creşteri de preţuri.

”În fiecare an sunt acceptaţi 21.250 de lucratori în horticultura pentru o perioadă de şase luni. Este o schema bine concepută, care funcţioneaza din 2008 numai pentru români şi bulgari”, a spus consilierul sef pe probleme de migratie din cadrul guvernului britanic, David Metcalf, pentru  Mirror.co.uk.

În 2014, românii şi bulgarii vor avea acces liber pe piaţa muncii – vor decide ei în schimb să lucreze în hoteluri, baruri şi magazinele Tesco? Vor fi suficienţi oameni să culeagă căpşunile?”, s-a întrebat oficialul.


 

×
Subiecte în articol: Marea Britanie
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close