Antena 3 CNN Externe Bronislaw Komorowski a câştigat alegerile prezidenţiale din Polonia, potrivit rezultatelor parţiale (VIDEO)

Bronislaw Komorowski a câştigat alegerile prezidenţiale din Polonia, potrivit rezultatelor parţiale (VIDEO)

Bronislaw Komorowski a câştigat alegerile prezidenţiale din Polonia, potrivit rezultatelor parţiale (VIDEO)
05 Iul 2010   •   09:20

 

Candidatul formaţiunii poloneze liberale Platforma Civică, Bronislaw Komorowski, a câştigat alegerile prezidenţiale din Polonia, potrivit rezultatelor parţiale după numărarea a 80% din voturi.

Komorowski ar fi obţinut 51,32% din voturi, faţă de contracandidatul său Jaroslaw Kaczynski. Câştigătorul oficial va fi anunţat astăzi.

Candidatul liberal la preşedinţia Poloniei, Bronislaw Komorowski, şi-a anunţat victoria, chiar dacă rezultatele oficiale apar abia peste cîteva ore. Komorowski le-a mulţumit alegătorilor şi rivalilor săi şi a apreciat că învingătorul scrutinului este democraţia poloneză, după anunţarea exit-pollurilor care îl declară câştigător.

"A fost o campanie deosebit de dificilă, pentru că s-a desfăşurat după tragedia aviatică de la Smolensk, după ce inundaţiile au afectat ţara. Cu toate acestea, campania a demonstrat că Polonia, chiar şi în cele mai dificile momente, reuşeşte să treacă testul democraţiei", a spus Komorowski.

Sondajele iniţiale de la ieşirea de la urne îl arătau pe Bronislaw Komorowski drept învingător, în vreme ce numărătoarea parţială a voturilor a dat un avantaj de cîteva zecimi de procent lui Jaroslaw Kaczynski, fratele fostului preşedinte polonez.

Jaroslaw Kaczynski a fost aplaudat de susţinătorii săi, strânşi la sediul de campanie al partidului. El a apreciat că, după moartea fratelui său, fostul preşedinte Lech Kaczynski, opinia publică din ţară dă dovadă de o întoarcere la patriotism. "Polonia s-a schimbat şi este de datoria noastră să beneficiem de pe urma acestei noi puteri colective, trebuie să continuăm procesul de schimbare a Poloniei. Ne aşteaptă şi alte alegeri, locale, parlamentarem trebuie să ne mobilizăm, trebuie să câştigăm."

Prezenţa la urne în turul doi al alegerilor din Polonia a fost de peste 56%. Viitorul preşedinte al Poloniei va deveni al patrulea şef de stat al ţării de la căderea comunismului, urmându-le lui Lech Walesa, Aleksander Kwasniewski şi Lech Kaczynski.

Antena 3

 

×
Subiecte în articol: alegeri prezidentiale Polonia
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close