Antena 3 CNN Externe Bruxelles. Cristian Diaconescu reprezintă România la o reuniune în care va fi analizată situaţia din Moldova

Bruxelles. Cristian Diaconescu reprezintă România la o reuniune în care va fi analizată situaţia din Moldova

Bruxelles. Cristian Diaconescu reprezintă România la o reuniune în care va fi analizată situaţia din Moldova
Sursa foto: Cristian Diaconescu
15 Apr 2009   •   09:44

Situaţia din Republica Moldova este analizată, miercuri, în cadrul unei reuniuni la Bruxelles, la care ţara noastră va fi reprezentată de ministrul de Externe, Cristian Diaconescu. Marţi, şeful statului a condamnat abuzurile autorităţilor de la Chişinău, în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului.

"De fapt se încearcă punerea pe seama românilor şi a statului român a responsabilităţii pentru paşii înapoi făcuţi în procesul de democratizare, chiar responsabilitatea pentru dificultăţile economice şi sociale prin care trece Republica Moldova. Aceste acuzaţii mă obligă să afirm că nu România este responsabilă pentru eşecul democratizării Republicii Moldova, ci cei care o conduc în mod periculos înapoi spre trecutul comunist sovietic", a declarat Traian Băsescu în faţa parlamentarilor.

Şeful statului susţine că România este îngrijorată de posibilele măsuri ilegale luate de autorităţile de la Chişinău împotriva cetăţenilor români. În acest context, Băsescu a cerut o anchetă europeană care să îi identifice pe cei care se fac vinovaţi de acţiunile din Republica Moldova.

Preşedintele Băsescu a cerut Executivului de la Bucureşti să adopte, în regim de urgenţă, Legea cetăţeniei astfel încât să fie urgentat procesul de redobândire a cetăţeniei de către cei care şi-au pierdut-o abuziv.

Discursul a fost criticat de preşedintele Senatului, Mircea Geoană care susţine că mesajul liderului de la Cotroceni este electoral.

"Sunt în continuare de opinie că acest subiect (n.r. R. Moldova) nu trebuie târât în politica internă românească şi cred că, într-un fel, preşedintele a dorit să folosească astăzi Parlamentul ca un decor pentru a lansa un mesaj de natură internă într-o logică electorală. (...) Astăzi, într-un fel, s-a pus gaz peste foc", a afirmat Geoană.

Nu de aceeaşi părere a fost preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

"Domnul Geoană rezonează permanent cu propria campanie electorală şi este păcat", a declarat Anastase.

Antena 3

×
Parteneri
A murit Alexandru Alexandrov, fondatorul gigantului Altex România
x close