Antena 3 CNN Externe Bruxelles-ul propune trecerea la "frontiere inteligente" pentru spaţiul Schengen. "Trecerea frontierei se va putea efectua în câteva secunde"

Bruxelles-ul propune trecerea la "frontiere inteligente" pentru spaţiul Schengen. "Trecerea frontierei se va putea efectua în câteva secunde"

Bruxelles-ul propune trecerea la "frontiere inteligente" pentru spaţiul Schengen. "Trecerea frontierei se va putea efectua în câteva secunde"
de S.T.    |    01 Mar 2013   •   11:25

Comisia Europeană a invitat joi statele membre să investească în tehnologii de vârf în vederea îmbunătăţirii trecerii frontierelor şi atragerii turiştilor, precum şi a oamenilor de afaceri în Uniunea Europeană, potrivit AFP.
   
Două măsuri sunt preconizate pentru a face "inteligente" frontierele externe ale spaţiului Schengen, format din 22 din cele 27 de state membre UE şi cinci ţări asociate.

Prima măsură prevede aplicarea unui program de înregistrare a călătorilor, în timp ce a doua vizează implementarea unui sistem de intrare şi ieşire.

   
Peste un miliard de euro ar fi necesari pentru a realiza investiţiile necesare.

"Sunt investiţii grele într-o perioadă de austeritate bugetară", a recunoscut Cecilia Malmström, comisar european pentru Afaceri Interne. "Dar vizitatorii străini au cheltuit 271 de miliarde de euro în timpul deplasărilor în UE, în 2011", a subliniat ea.
   
Programul de înregistrare prevede eliberarea unei cartele computerizate ce le va permite călătorilor să treacă o barieră electronică în aeroporturile din ţările UE.

"Trecerea frontierei se va putea efectua în câteva secunde", a dat asigurări Malmström.
   
Cecilia Malmström a recunoscut că, în cazul în care statele şi PE aprobă proiectul, vor fi necesari mai mulţi ani pentru a pune în practică măsurile privind frontierele inteligente.

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana investitii
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close