Antena 3 CNN Externe Budapesta. Patru activişti antifascişti au fost arestaţi, în urma unor altercaţii cu mai mulţi membri ai unui partid de extremă dreapta

Budapesta. Patru activişti antifascişti au fost arestaţi, în urma unor altercaţii cu mai mulţi membri ai unui partid de extremă dreapta

Budapesta. Patru activişti antifascişti au fost arestaţi, în urma unor altercaţii cu mai mulţi membri ai unui partid de extremă dreapta
26 Aug 2012   •   14:32

Patru activişti antifascişti au fost arestaţi sâmbătă după-amiaza la Budapesta, în urma unor altercaţii cu participanţi la un miting ce marca cinci ani de la înfiinţarea, în cadrul partidului Jobbik (extremă dreapta), a organizaţiei paramilitare "Magyar Garda", scoasă în afara legii, relatează MTI.
   
Altercaţiile au avut loc în apropiere de Piaţa Eroilor din capitala ungară.
   
Aproximativ 100 de persoane au participat la contramanifestaţie şi au strigat slogane ca "Naziştilor, duce-ţi-vă acasă!", în apropiere de bulevardul Andrassy. La manifestaţie, în Piaţă, au participat aproximativ 130 de membri ai Gărzii Ungare. Numeroşi participanţi purtau uniforme şi au mărşăluit în formaţie. Alte aproximativ200 de persoane au asistat la eveniment purtând banere şi steaguri cu însemne asociate extremei drepte.
   
Securitatea evenimentului a fost asigurată de un dispozitiv de aproximativ 100 de poliţişti.
   
Participanţi la contramanifestaţie au încercat să pătrundă în Piaţa Eroilor, însă poliţia i-a împiedicat. De asemenea, poliţiştii au fost nevoiţi să intervină după ce unii contrademonstranţi au fost împinşi, iar potrivit unor informaţii, unii au fost scuipaţi.
   
La mitingul împotriva evenimentului Gărzii au participat reprezentanţi ai Mişcării Ungare pentru Solidaritate, Coaliţiei Democratice (opoziţie, de stânga), ai unor organizaţii ale etnicilor romi şi grupuri organizate pe Facebook.
   
Unul dintre contrademonstranţi, un tânăr care vorbea ungara şi care s-a prezentat ca antifascist, a încercat să atace o persoană care asista la evenimentul extremei drepte. El a fost reţinut şi încătuşat de către poliţişti.
   
De asemenea, trei femei, cetăţeni străini, au fost arestate de către poliţişti, potrivit MTI care nu oferă nicio precizare suplimentară în acest sens.

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close