Antena 3 CNN Externe Bulgaria se va aproviziona cu gaz din SUA, la prețuri mai mici decât cele ale Gazprom

Bulgaria se va aproviziona cu gaz din SUA, la prețuri mai mici decât cele ale Gazprom

Bulgaria a fost de acord să importe gaz natural lichefiat din Statele Unite din iunie, după ce Gazprom din Rusia a întrerupt aprovizionarea cu gaze naturale.

Bulgaria se va aproviziona cu gaz din SUA, la prețuri mai mici decât cele ale Gazprom
Sursa foto: Antena 3
de Alexandra Ionescu    |    11 Mai 2022   •   18:10

Acest lucru a fost anunțat după o întâlnire între prim-ministrul bulgar, Kirill Petkov și vicepreședintele SUA, Kamala Harris la Washington,  potrivit Bulgaria News Agency.

Prim-ministrul Petkov a remarcat că parteneriatul cu SUA, împreună cu solidaritatea și sprijinul UE, reprezintă o parte importantă a asigurării independenței Bulgariei în materie de gaze.

”S-a convenit ca livrările reale de gaz lichefiat către Bulgaria să fie efectuate la prețuri mai mici decât cele ale Gazprom, începând din iunie”, a spus el.

Bulgaria s-a chinuit să-și asigure aprovizionarea cu gaze naturale după ce Gazprom-Export din Rusia a întrerupt livrările pe 26 aprilie, după refuzul Sofiei de a plăti în ruble.

Furnizorul public de gaze Bulgargaz a declarat că au fost solicitate oferte de la toți comercianții de gaze activi din regiune și că au fost contractate livrări alternative de gaz pentru a satisface cererea utilizatorilor casnici și industriali, companiile de termoficare și comercianții de gaze pentru luna mai.

Singurul contract pe termen lung pe care Bulgaria îl are acum este cel cu Azerbaidjan, dar din cauza unei anexe semnate în septembrie 2021, întreaga cantitate contractată nu poate fi livrată și acoperă doar 10% din consumul Bulgariei.

Bulgaria a amenințat că  nu va sprijini noul pachet de  sancțiuni ale UE împotriva Rusiei, cu excepția cazului în care se face o excepție pentru aceasta în interdicția privind achiziționarea de petrol rusesc.

×
Subiecte în articol: Bulgaria SUA gaze gaze naturale Gazprom
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close