x close

Bulgaria ar putea EXTINDE centrala nucleară de la Kozlodui

de G.S.    |    23 Noi 2013   •   13:13
Bulgaria ar putea EXTINDE centrala nucleară de la Kozlodui 416 Foto: Agerpres
Bulgaria ar putea să semneze un contract cu Westinghouse, filiala americană a grupului japonez Toshiba, în vederea construirii unui nou reactor la centrala nucleară Kozlodui (nord-est), a anunţat sâmbătă ministrul bulgar al Economiei şi Energiei, socialistul Dragomir Stoinev, relatează AFP, conform Mediafax.
"Contractul poate fi semnat până la sfârşitul anului viitor, ceea ce însemană că lucrările de construire pot demara la începutul lui 2016. Este cel mai scurt termen posibil", a declarat sâmbătă ministrul pentru postul public de radio BNR, la finalul unei vizite în Statele Unite.
Este vorba despre construirea unui reactor de tip "AP 1000" Westinghouse pentru extinderea singurei centrale nucleare bulgare,de la Kozlodui. Ea funcţionează în prezent cu două reactoare ruseşti cu apă sub presiune de tip "VVER", de 1.000 de megawaţi fiecare.
Patru foste reactoare sovietice de 440 megawaţi fiecare au fost închise în 2002 şi 2006 din motive de securitate, la presiunea Uniunii Europene (UE).
Reactoarele de tip AP 1000 reprezintă "tehnologia cea mai modernă din punct de vedere al securităţii. Această tehnologie este indispensabilă Bulgariei. O mare parte a finanţării va fi furnizată prin Eximbank", banca de import-export a Statelor Unite, a declarat ministrul pentru postul privat bTV.
Un model de finanţare urmează să fie elaborat în următoarele şase luni, a mai spus ministrul Stoinev.
Bulgaria, care depinde aproape integral de Rusia în domeniul energetic, caută să îşi diversifice sursele de aprovizionare.
Westinghouse a fost însărcinat la sfârşitul lui 2012, de către Guvernul de centru-dreapta din perioada respectivă, să efectueze un studiu de fezabilitate cu privire la extinderea centralei Kozlodui.
În martie 2012, Sofia a renunţat la un proiect bulgaro-rus de construire a unei centrale la Belene (nord), care stagna de ani din cauza unui diferend cu Moscova asupra preţului şi fără să se găsească vreun investitor din vreo ţară terţă.
 

Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati