Antena 3 CNN Externe Bulgaria ar putea redeschide două reactoare nucleare ale centralei atomice de la Kozlodui

Bulgaria ar putea redeschide două reactoare nucleare ale centralei atomice de la Kozlodui

Bulgaria ar putea redeschide două reactoare nucleare ale centralei atomice de la Kozlodui
Sursa foto: Kozlodui
09 Feb 2009   •   17:59

Guvernul bulgar speră să amelioreze efectele dezastruoase pe care le-a suferit Bulgaria în urma crizei gazelor, prin redeschiderea a două reactoare nucleare ale centralei atomice de la Kozlodui. Decizia a fost primită cu bucurie de bulgari, însă unii politicieni cred că deschiderea reactoarelor este o cacealma.
Cele două reactoare au fost închise la sfârşitul anului 2006, cu o zi înainte ca Bulgaria să fie acceptată în Uniunea Europeană. Peste 70 la sută din populaţie cred că oprirea centralei atomice a fost un preţ prea mare plătit de Bulgaria pentru aderare.
Guvernul bulgar crede că reactoarele au fost considerate periculoase pe nedrept de către Uniunea Europeană. Astfel, oficialii de la Sofia au cerut la Bruxelles redeschiderea centralei atomice. Bulgaria a fost grav afectată de criza Mondială precum şi de cea a Gazelor, în contextul în care toată economia ţării depinde de gazul rusesc.
Opoziţia a criticat Guvernul şi consideră populistă decizia de a reporni reactoarele. Sondajele de opinie arată că peste 70% dintre bulgari vor demisia Guvernului. În ultimul timp au avut loc numeroase proteste la care au participat studenţi, fermieri, doctori şi lucrători din administraţia publică.
Antena 3

×
Subiecte în articol: Bulgaria
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close