Antena 3 CNN Externe Bulgaria aruncă scandalul Schengen pe România: Numărul romilor bulgari în Franţa este minim

Bulgaria aruncă scandalul Schengen pe România: Numărul romilor bulgari în Franţa este minim

Bulgaria aruncă scandalul Schengen pe România: Numărul romilor bulgari în Franţa este minim
Sursa foto: Foto: novinite.com
de G.S.    |    28 Sep 2013   •   16:29
Şeful diplomaţiei bulgare Kristian Vighenin a calificat drept "absurdă" atitudinea Franţei faţă de romii bulgari, subliniind că această problemă nu are nciun motiv să fie legată de admiterea ţării în Spaţiul Schengen, relatează AFP, conform Mediafax.
"O asemenea atitudine în cadrul Uniunii Europene (UE) este absurdă", "ea aminteşte practici din timpuri vechi", a declarat sâmbătă ministrul pentru postul public de radio BNR.
"Aceste aluzii la deportare merg prea departe", a subliniat el într-un prim comentariu al Guvernului bulgar cu privire la unele declaraţii recente ale ministrului francez de Interne Manuel Valls. El a apreciat, săptămâna aceasta, că "majoritatea (romilor, şi anume bulgari şi români) ar trebui condusă la frontieră", considerând că membrii acestei etnii nu se pot integra în Franţa.
Întrebat despre acest lucru la New York, unde participa la Adunarea Generală a ONU, Vighenin a declarat că "numărul romilor bulgari în Franţa este minim (şi că) nu ei sunt cei care creează probleme", sugerând că cea mai mare a imigranţilor romi în Franţa sunt români.
Minoritatea romă din Bulgaria este estimată la aproximativ 700.000 de persoane, care emigrează mai degrabă în Spania şi Italia în opinia unor experţi bulgari.
Vighenin apreciază că "este necesar să fie primită cu calm" poziţia Guvernului francez, confirmată săptămâna aceasta, împotriva unei apropiate aderări a Bulgariei şi României la Spaţiul Schengen. El afirmă că subiectele romilor şi Spaţiului Schengen "nu au nimic în comun". "Indiferent dacă Bulgaria este sau nu în Schengen, aceşti oameni au dreptul să circule liber în interiorul UE, iar începând din ianuarie vor putea să muncească oriunde" în Uniune, a subliniat el.
Oferind asigurări că Sofia "va coopera cu statele membre ale Spaţiului Schengen care afirmă că nu au încredere" faţă de ea, şeful diplomaţiei bulgare a declarat că "nu trebuie să accepte un şantaj într-o problemă sau alta pentru a adera". "Dacă Bulgaria şi România nu sunt în Schengen, (acest lucru) nu le face membre de rangul doi în zona UE", a subliniat el, amintând că Marea Britanie şi ţări scandinave nu fac nici ele parte din acest spaţiu de liberă circulaţie.
Membre UE de la 1 ianuarie 2007, Bulgaria şi România au îndeplinit criteriile tehnice de aderare la Schengen, însă anumite state, ca Olanda, apreciază că cele două foste ţări comuniste este necesar să înregistreze progrese mai importante în lupta împotriva corupţiei, în vederea protejării frontierelor în mod fiabil.

×

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close