Antena 3 CNN Externe Bulgaria cere instalarea unei baze americane permanente pe teritoriul său

Bulgaria cere instalarea unei baze americane permanente pe teritoriul său

Bulgaria cere instalarea unei baze americane permanente pe teritoriul său
18 Dec 2012   •   12:23

Bulgaria a cerut Statelor Unite să amplaseze o forţă militară permanentă în ţara vecină pentru a întări securitatea din regiune şi dezvoltarea cooperării militare, relatează media locală.

La începutul lunii, ministrul Apărării de la Sofia, Anu Anguelov, a discutat cu oficiali ai Pentagonului, pentru deschiderea unei baze militare americane în Novo Selo, în apropiere de oraşul Sliven.

Până acum, nu a fost semnat nimic concret, dar dacă înţelegerea va fi parafată, numărul trupelor americane din Bulgaria se va dubla, transmite cotidianul Dneven Trud, care citează surse guvernamentale.

Bulgaria găzduieşte de peste şase ani miltari americani, conform unui acord de cooperare defensivă, semnat de cele două state în 2006. Conform înţelegerii, americanii au dreptul să-şi antreneze trupele în patru baze militare bulgare, care rămân sub comanda directă a Sofiei.

"Este o acţiune care menţine războiul rece, chiar dacă URSS-ul nu mai există şi care este menită să încorporeze ţările est-europene, foste semnatare ale Pactului de la Varşovia, într-o sferă de interes americană, prin intermediul NATO", este de părere Brian Becker, un activist pacifist.

În prezent, 2500 de militari americani sunt staţionaţi în Bulgaria.

×
Subiecte în articol: sofia
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close