Antena 3 CNN Externe Bulgaria expulzează un diplomat rus, acuzat de spionaj

Bulgaria expulzează un diplomat rus, acuzat de spionaj

Ministerul de Externe al Bulgariei a declarat vineri că a declarat un diplomat rus „persona non grata” și i-a acordat 72 de ore pentru a părăsi țara. Acesta este acuzat de spionaj.

Bulgaria expulzează un diplomat rus, acuzat de spionaj
Sursa foto: Twitter/ Srbija Evropa
de Cerasela Stafie    |    01 Apr 2022   •   23:52

Expulzarea vine pe fondul relațiilor tensionate dintre Rusia și Bulgaria. Acesta din urmă a fost cel mai apropiat aliat al Moscovei în timpul Războiului Rece, acum, însă, este un stat membru al Uniunii Europene și al NATO, care a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia.

Bulgaria a expulzat luna trecută 12 diplomați ruși din cauza a ceea ce a descris ca activități incompatibile cu statutul lor diplomatic. De asemenea, și-a chemat înapoi ambasadorul de la Moscova pentru consultări cu privire la comentariile ”nediplomatice, ascuțite și grosolane” ale ambasadorului rus la Sofia.

Ministerul de Externe a declarat că a fost informat de procurori că un diplomat al cărui nume nu a fost dezvăluit, acreditat ca prim-secretar la ambasada Rusiei la Sofia, a fost implicat în activități de informații nereglementate.

Tot vineri, dar cu câteva ore mai devreme, procurorii au declarat că cercetează și doi oficiali ai Agenției de Stat pentru Securitate Națională a Bulgariei și un oficial guvernamental pentru că ar fi spionat pentru Rusia.

Reprezentanții ambasadei Rusiei nu au răspuns până în prezent cererii pentru comentarii formulate de Reuters. Anterior, reprezentanții Moscovei la Sofia au calificat acuzațiile la adresa diplomaților expulzați nefondate și a spus că mișcarea ar afecta relațiile bilaterale.

×
Subiecte în articol: Bulgaria diplomat Rusia expulzare spionaj
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close