Antena 3 CNN Externe Bulgaria începe explorarea de petrol şi gaze în Marea Neagră. Vezi cu cine a semnat contract

Bulgaria începe explorarea de petrol şi gaze în Marea Neagră. Vezi cu cine a semnat contract

Bulgaria începe explorarea de petrol şi gaze în Marea Neagră. Vezi cu cine a semnat contract
Sursa foto: Foto:stockopedia.co.uk
29 Aug 2012   •   20:39

Bulgaria a încheiat miercuri un contract pe termen de cinci ani cu Total, a treia mare companie petrolieră din Europa, pentru exploarea de petrol şi gaze în largul litoralului bulgăresc al Mării Negre, informează Bloomberg.
   
Total s-a angajat să exploreze zăcăminte de gaze şi petrol de mare adâncime, într-un perimetru cu o suprafaţă de 14.400 de kilometri pătraţi în apropierea de graniţa cu România, a declarat Patrick Pluen, vicepreşedinte al grupului francez pentru activităţile de explorare şi producţie.
   
"Acordul de miercuri reprezintă un pas uriaş pentru diversificarea surselor de energie ale Bulgariei. Va asigura ca generaţiile viitoare să aibă acces la carburanţi mai ieftini", a declarat premierul bulgar Boiko Borisov.
   
Bulgaria importă tot necesarul de gaze din Rusia şi vrea să îşi diversifice furnizorii, după ce în 2009 aprovizionarea a fost oprită timp de două săptămâni din cauza unei dispute dintre Ucraina şi Rusia.
   
Statul bulgar cheltuieşte anual până la 1,4 miliarde de euro pentru importurile de gaze.

Consorţiul condus de Total, cu o participaţie de 40% şi care este  format cu grupul austriac OMV şi Repsol din Spania, va plăti imediat guvernului de la Sofia 40 de milioane de euro, ca taxe de concesiune.
   
Investiţiile ar putea ajunge până la 1 miliard de euro, pentru finanţarea dezvoltării proiectului, dacă vor fi descoperite zăcăminte de petrol şi gaze, a spus Borisov.

Total estimează costuri de explorare, în decurs de cinci ani, de circa 100 de milioane de euro, a arătat Pluen, care a refuzat să estimeze mărimea eventualelor zăcăminte.



×
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close