Antena 3 CNN Externe Bulgaria va abandona proiectul centralei nucleare de la Belene

Bulgaria va abandona proiectul centralei nucleare de la Belene

Bulgaria va abandona proiectul centralei nucleare de la Belene
Sursa foto: Foto: sofiaecho.com
16 Mar 2012   •   12:42

Bulgaria este pe cale să renunţe la proiectul centralei nucleare de la Belene, de pe malul Dunării, pentru care a încheiat un contract cu compania rusă de stat Atomostroyexport, a declarat vineri premierul bulgar Boiko Borisov, citat de Reuters şi Mediafax.
   
Borisov a spus la postul naţional de televiziune că a trimis în luna februarie o delegaţie ministerială la Moscova pentru a le transmite oficialilor ruşi că Bulgaria nu va mai construi centrala de la Belene, dar va plăti reactorul nuclear de 1.000 MW care a fost deja construit.
   
Premierul bulgar a adăugat că statul va încerca să instaleze reactorul la centrala de la Kozlodui, care are în prezent o capacitate de 2.000 MW.
   
Guvernul instalat la Sofia la jumătatea anului 2009 a amânat de mai multe ori decizia privind construcţia centralei de la Belene, timp în care a încercat să atragă investitori vest-europeni în proiect şi să obţină costuri mai scăzute, estimate în prezent la 8 miliarde euro.
   
Borisov a declarat că decizia finală privind proiectul Belene nu a fost încă luată, notând că statul bulgar a cheltuit deja 1,4 miliarde leva (715 milioane euro) pentru această invstiţie.
    
Washingtonul a recomandat, joi, Bulgariei să încerce cu mai multă determinare să-şi diversifice sursele de alimentare cu energie, pentru a pune capăt dependenţei de importurile din Rusia.
   
UE şi SUA şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea că centrala de la Belene, construită de Atomostroyexport, ar fi cimentat dependenţa Bulgariei de energia rusească.
   

×
Subiecte în articol: Bulgaria Dunare
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close